Saznajte

25 godina kasnije: Konačno rešena misterija iz spota najlepše rok pesme ikada! (VIDEO)

25 godina je prošlo od prvog prikazivanja spota grupe Guns N' Roses za pesmu "November Rain", na MTV-u, a milioni fanova i dalje ne znaju o čemu se tu tačno radi

Zanimljivosti
18:40h Autor:
25 godina kasnije: Konačno rešena misterija iz spota najlepše  rok pesme ikada! (VIDEO)
Spot grupe "Guns and Roses", Foto: Printscreen Youtube / GunsNRosesVEVO

Iako su pravi fanovi verovatno odavno došli do ove informacije, većina ljudi ne zna odgovor. Doduše, ne zna je ni član benda Sleš koji je kratko i jasno to naznačio, dok je Eksl Rouz izjavio da je spot snimljen prema kratkoj priči.

Sve je počelo još 1983. godine

Ovaj devetominutni hit mnogi smatraju jednom od najnejasnijih rok opera u istoriji. Reč je o singlu sa hit albuma "Use Your Illusion I", objavljenog 1991. a pesma se odmah po izlasku probila na Bilbordovu Top 10 listu i automatski stekla status najduže pesme koja se našla na vrhu.

Rouz je počeo da je piše još 1983. godine, a jedna od verzija trajala je skoro 20 minuta.

Igi Pop: Muzika nikad nije donosila novac!

Za spot koji je objavljen u februaru 1992. grupa je angažovala režisera Endija Morahana, koji je nadgledao snimanje njihovih pređašnjih spotova za "Don't Cry" i "You Could Be Mine".

Rouz je odlučio da angažuje i Dela Džejmsa da osmisli adaptaciju jedne od njegovih kratkih priča. Reč je o "Without You", koja prati pevača kojeg proganja smrt njegove devojke. Uloga devojke pripala je Rouzovoj tadašnjoj devojci, manekenki Stefani Simor. Ideja je bila da se snimi spot epskih razmera, a troškovi produkcije rasli su iz dana u dan.

Glavna lokacija bila je crkva koju su u pustinji u Novom Meksiku sagradili za 150.000 dolara i pritom organizovali i scenu koncerta s više od 1.500 statista. Legendarna Sleševa solaža snimljena je helikopterom. Morahan je u razgovoru opisao atmosferu na snimanju: "Imali smo pet kamera, kranove, helikopter, ogromnu ekipu. I to sve za scenu od 27 sekundi". Ceo spot koštao je tada rekordnih milion i 500 hiljada dolara.

Lik mlade bitan je za priču jer se u spotu sugeriše da je nedugo nakon venčanja počinila samoubistvo.

Ili ne?

Niko nije znao šta se dešava.

- Radilo se o konceptu. Pesma je jasna sama po sebi, ali video je složen. Znam samo da postoji scena venčanja, a koncept venčanja nije mi se svideo - izjavio je Sleš za Hafington post 2014. godine.

Morahan tvrdi da ne zna zašto je Simor snimljena u kovčegu tako da joj ogledalo prekriva pola lica.

Šta se zapravo dogodilo?

Upravo u priči "Without You" saznaje se da je mlada počinila samoubistvo, pucavši sebi u glavu pištoljem.

Dakle, to bi objasnilo i ogledalo koje se ponekad koristi u situacijama s otvorenim kovčegom, kada je glava tela unakažena, pa odraz u ogledalu stvara iluziju da je sve u redu.

Devojku, dakle, nije ubio pljusak, a krivac nije ni Eksl Rouz koji, prema pojedinim tvrdnjama, spada među osumnjičene jer postoji scena u kojoj prolazi pored prodavnice oružjem.

Bili zadovoljni ovim objašnjenjem ili ne, jedino je koje postoji, ali to očigledno nije posebno pogodilo gledaoce jer je "November Rain" i danas jedan od najgledanijih spotova 20. veka.

Za sve ljubitelje filma La La Land: Uskoro nas očekuje i serija!

Isto važi i danas, 25 godina kasnije - na Jutjubu ima više 860 miliona pregleda:

20 godina od smrti: Novi detalji iz života modne legende! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs