Svetinja ga proganjala

Od kad je u kuću uneo ovu ikonu, život mu postao noćna mora: Sablasna priča Beograđanina!

Ikona Majke Božije mu se često javljala u snu moleći ga da je vrati tamo odakle je ukradena
Zanimljivosti 19.07.2017. - 11:05h Autor: webtribune.rs
Foto: Profimedia

Čudotvorna ikona posvećena Majci Božijoj na smrt je prepala jednog kolekcionara iz Beograda. Tek kada ju je vratio vlasnicima, crkvi Presveta Bogorodica u Bitolju, na zapadu Makedonije, počeo je mirno da spava.

 

Mitropolit prespansko-pelagonijski i administrator australijski i novozelandski Makedonska pravoslavne crkve, vladika Petar, na konferenciji za novinare je rekao da se zaista radi o čudotvornoj ikoni, jer ju je samo čudo vratilo iz Beograda.

 

Ikona posvećena Majci Božijoj iz 1748. godine, koja se prema motivima naziva Dostojno est, prvi put je bila naslikana u svetogorskim manastirima.

 

Takva ikona je pre nekoliko decenija bila ukradena iz crkve u Bitolju, nakon čega je raznim švercerskim putevima i kriminalnim kanalima završila kod jednog kolekcionera ikona u Beogradu.

 

Molitva Bogorodice Djevo: Kad izgovorite ove reči, sve loše će iščeznuti kao dim!

 

Foto: Ilustracija / Shutterstock
Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ali, od kada ju je nabavio, on više nije imao miran san. Ikona Majke Božije mu se često javljala u snu moleći ga da je vrati tamo odakle je ukradena.

 

Kolekcioner više nije mogao da izdrži te noćne more i košmare, pa je stupio u kontakt sa vladikom Petrom i ponudio mu da vrati ikonu, ali pod jednim uslovom - da ne bude prijavljen policiji.

 

"Obećao sam mu, i po cenu svog života da ga neću prijaviti u policiju samo da vrati ikonu, i ikona je bila vraćena. I druga čuda su se kasnije događala, a i sada se dešavaju, ali o njima nećemo sada govoriti, možda nekih narednih godina", rekao je vladika Petar.

 

Nakon restauracije, ona je sada, uoči velikog hrišćanskog praznika Vaskrsa, izložena u crkvenom hramu Presveta Bogorodica u Bitolju, a o čudima će, rekao je vladika Petar, još dugo svedočiti.

 

Bogorodica kad je imala samo 3 godine: Ikona koju mnogi nikad nisu videli! (FOTO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs