Pravoslavna crkva slavi

Danas svaki hrišćanin treba da se raduje: Šta stvarno predstavlja praznik Cveti!

Osobi koju mnogo volite obavezno poklonite cveće
Zanimljivosti 09.04.2017. - 10:05h Autor: Kurir
Foto: Profimedia

Cveti su pokretni hrišćanski praznik kojim se obeležava Hristov ulazak u Jerusalim.

 

Ovo znači da se ovaj praznik proslavlja u zavisnosti od toga kada je Vaskrs jer se praznuje nedelju dana ranije. Ustanovljen je u Jerusalimu krajem IV veka, za uspomenu na poslednji, carski i svečani ulazak Isusa Hrista u sveti grad Jerusalim, i na poslednju nedelju njegovog života.

 

Cveti se slave u svim hrišćanskim zemljama, ali sa neznatnom razlikom u običajima. U znak sećanja na ljude koji su u Jerusalimu Isusa dočekali palminim grančicama i cvećem, kod nas je običaj da devojke i deca porane i odu da beru cveće i odatle naziv samog praznika.

 

Potrebno je požuriti jer se veruje da onaj ko prvi stigne i ubere cvet dobija pravo na jednu želju koja će mu se sigurno ispuniti ako snažno veruje.

 

Osnovna molitva: Pravi vernik se ovako obraća Bogu!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U nekim krajevima se ubrano cveće ne unosi u kuću već se ostavlja u posudama sa vodom u dvorištu da prenoći. Po gradovima međutim, gde ljudi mahom žive u stanovima, razvio se običaj da se buketi ipak donose u sobe, potapaju u vodu sa zlatnim i srebrnim prstenjem i da se tom vodom deca umivaju. Narod kaže, valja se!

 

U starim danima je u Srbiji bio rasprostranjen običaj da se na Cvete ceo dan šeta okićen cvećem. Momci bi pravili bukete i nosili ih devojkama, a svaki cvet imao je svoje značenje iz koga bi one mogle da razaznaju udvaračeva osećanja.

 

Ovo je praznik za radost, okupljanje i druženje sa bližnjima. Zato, poklonite danas nekoj dragoj osobi cveće.

 

Ko je zapravo Sveti Duh: Goruće pitanje u celom hrišćanstvu konačno rešeno!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs