Simbolika

Ovaj cvet se ženi ne poklanja: U stanju je da donese nesreću!

Svaki cvet nosi poruku. Vodite računa šta poklanjate
Zanimljivosti 07.03.2017. - 18:15h Autor: opusteno.rs
Foto: Thinkstock

Cveće kao poklon ima određenu simboliku. Svaki cvet nosi i poruku sa sobom. Stoga, kada poklanjate cveće vodite računa šta želite da poručite dotičnoj osobi.

 

Ruža nije za svaku ženu. Supruga, majka, sestra, komšinica i koleginica zahtevaju različite vrste cveća kao poklon.

 

Cveće na prvom mestu, možemo razvrstati spram boje, pa tako, možemo istaći njegovu simboliku u odnosu na boju. Uopšteno posmatrano, bez obzira na vrstu cveća, ljubičasta boja simboliše nežnost, plava vernost, maštu i sanjarenje, a narandžasta ponos i energiju života.

 

Bela je simbol nevinosti i čestitosti, crvena ljubavi, vatre, života i lepote, zelena razumevanja i saosećanja, a žuta ljubomore, ali i radosti.

 

Naravno, za svaku vrstu ponaosob, u kombinaciji sa bojom njegova simbolika se detaljnije određuje, jer svaka vrsta cveća ima svoju simboliku.

 

U daljem tekstu, ćemo vam pomoći, da tumačeći značenja, najrasprostranjenijih vrsta cveća, pravilno odaberete ono koje treba da poklonite, u skladu sa prilikom (za koju ga poklanjate).

 

Ruže

 

Ruže predstavljaju cveće koje se najčešće poklanja, a u zavisnosti od boje poseduju širok spektar primenljivosti na mnoge prilike i životne situacije, u kojima se poklanjaju. Ukoliko su crvene simbolišu strast i ljubav, mada ređe mogu označavati i zahvalnost i zadovoljstvo. Bele označavaju čednost, iskrenost i bezgrešnost. Žute ruže, su s jedne strane simbol veselja, a s druge zahvaljajući ukorenjenosti tradicionalnih verovanja, neverstva i ljubomore.

 

Narandžaste, su simbol žudnje i opčinjenosti, a purpurne ljubavi na prvi pogled. Tamno ljubičaste ruže, deluju ekscentrično i znak su želje za posebnošću i izdvajanjem, dok su plave, zbog veštačkog načina dobijanja njihove boje, simbol nemogućeg.

 

Ruže bez trnja, isto kao i purpurne ruže mogu označavati ljubav na prvi pogled. Kada žena poklanja muškarcu crvenu ružu, ruža postaje simbol odanosti.

 

Za 8. mart žena treba da dobije samo ovo cveće: Sa njim joj poklanjate novac i sreću u braku!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Orhideja

 

Orhideja simboliše želju za uspehom i posebnost. Ovaj nežni cvet, u skladu sa svojim izgledom, može simbolisati i ljubav, rafiniranu lepotu, romansu, erotiku i želju za intimnošću. Orhideje se, često, poklanjaju bolesnicima i porodiljama, koji leže u bolnici, kako bi im se poželeo što brži oporavak. Takođe, možete ga pokloniti i nekome kome želite uspeh u karijeri. Istraživanja tvrde da postoji od 25000 do 30000 vrsta orhideja.

 

Omiljeni cvet otkriva vašu ličnost: Neverovatno precizno! (FOTO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Narcis

 

Narcis, može označavati samoljublje i kao što mu samo ime kaže narcizam, ali može biti i simbol rođenja, ponovnog buđenja, novog početka, s obzirom da ovaj cvet niče među prvima. Žuti narcis može označavati i prezir.

 

Cveće koje svi drže u kući, a nisu ni svesni koliko pomaže! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ljiljan

 

Ljiljan, predstavlja simbol beskrajne lepote, sreće, čistoće, devičansva, besmrtnosti i spasa. Često se koristi na venčanjima, jer po biblijskom predanju simbolizuje biranje voljenog bića. Beli ljiljan se vezuje za nevinost i čistoću, žuti za neistinost i obmanu, a ljubičasti za povratak sreći.

 

10 smrtonosnih sobnih biljaka: Ni pod razno ne smete da ih držite u kući!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Magnolija

 

Magnolija označava dostojanstvo i otmenost. Ukoliko je njen cvet beo, ona je znak nevinosti. Ako je cvet magnolije ružičast, onda označava stidljivost i najčešće se poklanja devojkama koje još nisu upoznale pravu ljubav. Međutim, ukoliko poklonite magnoliju koja je prerano procvetala, to je nesumnjiv znak da ste zbog nečega uznemireni i nestrpljivi. Postoji i verovanje po kojem magnolije označavaju nevernost muškaraca koji ih poklanjaju.

 

Čudo od rastvora za sobne biljke: Sa ovim cvećari vraćaju život uvenulom cveću!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Mimoze

 

Mimoza je znak sigurnosti, to jest, pouzdanja, a zastupljena je i u masonskim obeležjima. Mimoza sa zlatnožutim cvetovima simbolizuje raskoš i moć. Ona je, takođe, i simbol ljubaznosti.

 

Lala

 

Tulipan (lala) je simbol ponosa i slave. Crveni tulipan se vezuje za ljubav, a žuti za beznadežnu ljubav. Ružičasti tulipan označava brižnost, ljubičasti kraljevsko dostojanstvo, a beli opraštanje.

 

Gajite lale u vazi na prozoru: Uskršnja dekoracija koja ostavlja bez daha! (FOTO, VIDEO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Iris

 

Iris je često simbol dostojanstva, nadahnuća, slave i hrabrosti. Plavi iris, podstiče sanjarenje i maštu, lagodan život i sreću. Žuti iris označava strast.

 

Suncokret

 

Suncokret simboliše snagu, ponos, zajedništvo, divljenje i obožavanje. Takođe, može značiti oholost. Ukoliko ga poklanjate voljenoj osobi, označava vašu spremnost da je vidite kao centar sveta.

 

Zasadite suncokret: Cvet zbog kog se sunce s neba spustilo na svet

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ljubičica

 

Ljubičice su znak odanosti i vernosti. Bele i ljubičice označavaju skromnost.

 

Đurđevak

 

Đurđevak je simol rađanja života, strpljivosti, i praktičnosti.

 

Ciklama

 

Ciklama je cvet iskrenosti i pridaje joj se moć pomirenja sa osobom kojoj se poklanja. Takođe, može značiti i snebivanje i stidljivost.

 

Ovako se pravilno neguje orhideja: Da cveta i raste kao od šale!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Visibaba

 

Visibabe su simbol nade, utehe, rasta razvoja, prosperiteta. Poklanjaju se, kada želite da poručite nekom da ne treba da gubi nadu.

 

Zumbuli

 

Zumbuli simbolišu vernost i nepokolebljivost, mada mogu simbolisati i igru. Ukoliko su plave boje simbolišu konstantnost, odnosno neprekidnost.

 

Hortenzija

 

Hortenzije označavaju srdačnost, a šalju se obično kada želite da se pomirite, sa nekim s kim ste se posvađali. Takođe, hortenzije se nose na groblja i prilikom izjave saučešća.

 

Legenda o nastanku ljubičice: Iz majčinske ljubavi nikao je cvet!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Jasmin

 

Jasmin označava odanost, a ukoliko je žute boje označava ljupkost i eleganciju.

 

Gladiole

 

Gladiole mogu označavati kako prirodnu ljupkost, tako i prenagljenost ili jačinu karaktera. Navodno, ne treba ih davati voljenim osobama.

 

Božur

 

Božur je simbol časti i bogatstva, a takođe može da simbolizuje i srećan brak i prosperitet.

 

Bambus

 

Bambus koji je simbol odanosti i postojanosti bračne zajednice, pa čak i čičak koji nedvosmisleno simbolizuje spoljnu odbranu i zaštitu srca.

 

Cveće za tužen prilike

 

Cveće koje nema baš prijatno značenje su begonija koja označava crne misli, lavanda koja označava nepoverenje, dalija koja znači nestalnost, zumbul koji označava setu. Hrizanteme su cveće koje se nosi na groblje, mada opet može označavati i ljubav i istinu. Za tužne trenutke se još poklanjaju i krinovi.

 

Zašto voljenoj osobi ne smete da poklonite sat: Staro verovanje otkriva!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...