Veliki pravoslavni praznik

Sveti Jovan poziva da danas uradite ovo: Ne smete da propustite šansu!

Sveti Jovan je pokazao kakav čovek treba da bude, gde treba da budu njegova htenja i kakav treba da bude njegov odnos prema Bogu i bližnjima
Zanimljivosti 20.01.2017. - 09:20h Autor: Stil
Foto: Profimedia

Danas pravoslavne crkve i njeni vernici proslavljaju jednog od najvećih i najznačajnijih svetaca - Svetog Jovana Krstitelja.

 

Ovog sveca slavi veliki broj ljudi u Srbiji, kao svetitelja poznatog po čistoti, moralu i Božjoj odluci da baš on obavi čin krštenja Isusa Hrista.

 

Osim molitava Svetom Jovanu, da se ne biste ogrešili, danas treba i da postite, jer se ove godine praznik proslavlja u petak.

 

Zašto treba da se posti sredom i petkom: Deca i porodica nemaju veze sa tim!

 

Takođe, treba da budete svesni i velike tajne na koju nas Sveti Jovan sve priziva. To je tajna pokajanja, preobražaja, preumljenja, stavljanja čitavog svog života u "nedra Spasova", da bi nas dalje On vodio, ne dozvoljavajući nam da idemo našim ludim putevima ljudskim.

 

Sveti Jovan je govorio:

 

"Treba da hodimo ka Bogu, da naš put bude bogousmeren, Bogom vođen, uzvodeći nas ka Tvorcu, koji nas smerno, a ne nasilno, priziva: Pokajte se, jer se približilo Carstvonebesko, i ne propustite ogromnu šansu koja vam je data.

 

Jevrejsko proročanstvo potvrđeno: Rabin otkriva tačno vreme Isusovog povratka na zemlju!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kao prorok, Preteča i Krstitelj Gospodnji, Sveti Jovan smatra se gromoglasnom trubom koja poziva na preobražaj celokupnog ljudskog bića, svojim životom pokazuje da je ovaj svet ništa, da mnoge maske koje sakrivaju našu Nebesku otadžbinu padaju pred istinskim životom i pred dolaskom istinitog lika čovečjeg u licu Isusa Hrista.

 

U tom istinskom liku svi se mi ogledamo i pronalazimo svoje mane i slabosti, mesta koja treba da popravimo da bismo se saobrazili liku koji nije za ovaj svet već za neprolazne vekove.

 

Dostigavši onaj lik, kakvim nas Bog hoće, kakvim Bog želi da izgledamo, Sveti Jovan ima slobodu i smelost da poziva na pokajanje, preumljenje i potpuni preobražaj ljudskog bića.

 

Sveti Jovan je pokazao kakav čovek treba da bude, gde treba da budu njegova htenja i kakav treba da bude njegov odnos prema Bogu i bližnjem. Sveti Jovan zato kaže: Ti treba da rasteš a ja da se umanjujem - ja sam o Tebi propovedao, a sada kada si došao, ja se sklanjam u stranu kao onaj prijatelj ženikov, koji stoji na svadbi i raduje se glasu ženikovu, puštajući ipak da on bude u središtu događaja.

 

Rečima da nije dostojan da odreši obuću Hristovu, Sveti Jovan nam ustvari pokazuje kako mi treba da se odnosimo prema Bogu. Zato što nismo zaživeli pokajanjem, mi mislimo da Hristos treba da služi nama, a ne mi Njemu. Nije reč samo o ispunjavanju naših molbi i želja, već mi vrlo često zaboravljamo da Bogu služimo samo ako ponesemo Krst koji je On poneo na Golgotu.

 

8 velikih zabluda o Isusu Hristu: Svako treba da zna!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...