Pravoslavna crkva slavi

Slavimo začeće Svete Ane, pomolite se ovako: Bolesnim ženama daruje ozdravljenje, nerotkinjama decu!

Na ovaj dan, žene ne treba da rade nikakve poslove, već samo da se mole Svetoj Ani za zaštitu dece ili začeće, ukoliko još uvek nemaju poroda
Zanimljivosti
15:08h Autor:
Slavimo začeće Svete Ane, pomolite se ovako: Bolesnim ženama daruje ozdravljenje, nerotkinjama decu!
Foto: Youtube Printscreen / Kajfolk

Pravoslavna crkva i njeni vernici 22. decembra proslavljaju praznik posvećen začeću Svete Ane, odnosno danu kada joj se arhangel Gavrilo javio i rekao da u sebi nosi Mariju.

Pravedni Joakim i Ana nisu imali dece punih pedeset godina svog braka. Kada su već odustali, javio im se arhangel Gavrilo i rekao da su im molitve uslišene od Boga i da će roditi ćerku Mariju.

Bogorodica kad je imala samo 3 godine: Ikona koju mnogi nikad nisu videli! (FOTO)

Prema legendi, Ana je Bogorodicu donela na svet u svojim sedamdesetim godinama.

Na ovaj dan, žene ne treba da rade nikakve poslove, već samo da se mole Svetoj Ani za zaštitu dece ili začeće, ukoliko još uvek nemaju poroda.

U nekim selima zadržao se paganski običaj, gde majke sa ženskom decom idu oko kuće i bacaju pepeo ili proso da bi sačuvale kuću od zlih čini.

Kad zlo snađe vas i vašu porodicu: Najkraća molitva na svetu može i planine da pomeri!

Bolesne žene na ovaj dan odlaze u manastire na molitve, a nerotkinje odlaze na konak i ostaju tamo po tri dana, kako bi se molile Svetoj Ani da ostanu u blagoslovenom stanju.

Molitva majki Svetoj Ani za decu

"Sveta majko Ana, tvoja nam je kći Marija u Isusu, svom božanskom sinu, donela spas. Časteći te, slavim milosrđe Gospodinovo. Moli Isusa da mi prosvetli pamet i da snage da u ovim teškim trenucima verno ispunim svoj časni poziv majke i jednom sa svojom decom doživim večno blaženstvo. Amin."

Molitva udatih žena Svetoj Ani: Danas se ovako pomolite da vam brak bude srećan i dugovečan!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs