Istraživanje

Zašto se balerinama nikada ne zavrti u glavi?

Zahvaljujući promenjenoj strukturi mozga, kao posledice dugogodišnjeg vežbanja, balerine mogu da izvode piruete u neprekidnom nizu poput čigri, a da im se pritom nikada ne zavrti u glavi, otkrili su britanski naučnici
Zanimljivosti
00:34h Autor:
Zašto se balerinama nikada ne zavrti u glavi?
Foto: Shutterstock

Usled čestog okretanja u mestu, u mozgu klasičnih balerina dolazi do promene koja poništava signale koje organi za kontrolu ravnoteže šalju u unutrašnje uvo (vestibularni sistem), navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Cerebral Cortex.

Kod većine ljudi brza rotacija izaziva osećaj vrtoglavice. Razlog tome je što fluidi koji ispunjavaju unutrašnje uvo nastavljaju da se pomeraju i nakon prestanka okretanja, kao što to kafa čini u šolji posle mešanja.

"Vrtoglavica, osećaj da se još vrtimo premda smo prestali da se okrećemo, jeste čest problem. Balerinama se, međutim, gotovo nikada ne zavrti u glavi, pa smo želeli da saznamo kako i da vidimo da li bi one mogle da pomognu našim pacijentima", kazao je dr Beri Simungal, sa Imperijal koledža u Londonu.

Istraživači su pratili grupu od 29 klasičnih balerina i, radi poređenja, 20 mladih žena koje su trenirale veslanje.

Tokom testa, svaka od njih bi se zavrtela na rotirajućoj stolici u potpunom mraku i povlačila polugu ukoliko bi imala osećaj da joj se vrti u glavi i nakon prestanka okretanja stolice, što je naučnicima omogućilo da izmere trajanje i intenzitet vertiga.

Istraživači su, takođe, pratili očne reflekse i proučavali mozak učesnica testa putem skenera.

Kod balerina, simptomi (osećaj vrtoglavice, očni refleksi) su uvek trajali daleko kraće nego kod veslačica.

Snimak skenera je, pak, ukazao na značajne razlike između dve grupe žena, kako u zoni malog mozga, koja prima signale iz vestibularnog sistema i koja je manja kod balerina, tako i u cerebralnom korteksu koji je odgovoran za osećaj vrtoglavice.

"Budući da klasičnim balerinama nije "uputno" da osete vrtoglavicu ili gubitak ravnoteže, mozak se tokom godina prilagođava i na kraju poništava tu informaciju. Signal koji dospeva u mozak je sve slabiji, čime balerine postaju otporinije na osećaj vrtoglavice", objasnio je dr Simungal.

"Ukoliko bismo mogli da kontrolišemo te zone mozga kod naših pacijenata koji boluju od hroničnih vrtoglavica, mogli bismo da dođemo do boljih načina za njihovo lečenje", zaključio je on.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs