Astronomija

Dolazi nam supermesec: Retka pojava koja se dešava jednom u 70 godina!

Kada se Sunce, Mesec i Zemlja poravnaju u tom perigeju, Mesec može da se učini mnogo većim i sjajnijim, a ta pojava naziva se Supermesec
Zanimljivosti 03.11.2016. - 13:07h Autor: B92
Foto: Profimedia

Zaljubljenici u astronomiju 14. decembra imaće priliku da uživaju u retkom Supermesecu, jer će Zemljin satelit biti na najmanjoj udaljenosti još od 1948. godine.

 

Za one koji su propustili Supermesec u oktobru, naredni će i više nego nadoknaditi taj nebeski fenomen, a Mesec će tada izgledati oko 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji od uobičajenog punog Meseca. To je i nabliže što će nam se približiti do 2034. godine.

 

Šta je tačno Supermesec?

 

Kako NASA objašnjava, Mesec ima eliptičnu orbitu oko Zemlje i jedna strana je oko 48.280 kilometara bliža planeti od druge.

 

Kada se Sunce, Mesec i Zemlja poravnaju u tom perigeju, Mesec može da se učini mnogo većim i sjajnijim, a ta pojava naziva se Supermesec.

 

U zavisnosti od toga odakle se posmatra, cela pojava može da se prilično razlikuje, a u našem regionu Mesec taj dan izlazi nešto pre 17 sati.

 

Osim ovih u oktobru i decembru, ove godine ćemo imati još jedan Supermesec u novembru koji će 14. novembra zaseniti Geminide. Kiša meteora biće 5 do 10 puta manje vidljiva nego što bi inače bila.

 

Tri puta veća od Zemlje: Otkrivena deveta planeta Sunčevog sistema?

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...