Istorija vere

Kako je nastala molitva Oče naš: Reči Isusa Hrista kojim se treba stalno obraćati Bogu!

Ovom molitvom i iskrenim molitvenim raspoloženjem treba da se obraćamo Bogu uvek
Zanimljivosti 09.06.2016. - 12:09h Autor: beograd.in
Foto: Thinkstock

Svi jako dobro znamo molitvu "Oče naš", a u ovom tekstu donosimo vam zanimljive detalje o tome kada je nastala prva molitva, čemu služi i zašto se na kraju molitve kaže Amin.

 

Prvi pisani podaci o molitvi kao takvoj datiraju još od pre 5.000 godina. Neki antropolozi kao što su Edvard Brnet i Džejms Džorž Frejzer smatraju da su već prva inteligentna bića naše planete praktikovala nešto što danas poznajemo kao molitvu.

 

Molitva je religiozni čin izgovaranja određenog teksta, u kojem se vernici obraćaju Bogu. Moliti se znači razgovarati s Bogom i zadržavati se s njim, zahvaljivati, poklanjati se, iznositi svoja razmišljanja i osećanja, moliti ga za nešto.

 

Čitava vera se zapravo zasniva na molitvi. Ona je održava i utvrđuje u privatnom i javnom životu. U hrišćanskom bogosluženju Amin se izgovara na kraju svake molitve i himne kao reč potvrđivanja.

 

Povežite sa svojim anđelom čuvarom: Ovako ga zamolite za pomoć i on će vam ispuniti želju!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 

Po Fridrihu Hejleru postoji šest tipova molitvi: primitivna, ritualna, grčka, filozofska, mistična i proročanska.

 

Najčešća molitva među Hrišćanima jeste Gospodnja molitva.

 

To je molitva koju je Isus izgovorio i preporučio svojim učenicima i svim sledbenicima. Dao ju je Gospod Hristos, pa se zato zove Molitva Gospodnja, a naziva se i početnim rečima "Oče naš".

 

Hristos je rekao: Ovako se vi molite: Oče naš, koji si na nebesima, da se sveti ime Tvoje, da dođe Carstvo Tvoje, da bude volja Tvoja i na zemlji kao na nebu; hleb naš nasušni daj nam danas i oprosti nam dugove naše kao što mi opraštamo dužnicima svojim, i ne uvedi nas u iskušenje, no izbavi nas od zloga.

 

Ovom molitvom i iskrenim molitvenim raspoloženjem treba da se obraćamo Bogu uvek, jer je On dobar i milostiv Otac svih nas.

 

Iz ugla vrhunskih lekara: Kako molitvom i verom možete potpuno da se izlečite!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...