Staro narodno verovanje

Blagi dan: U ponoć obavezno zamislite tri želje, evo zašto će vam se ispuniti!

Na dan kada SPC slavi Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja, veruje se da se nebo tačno u ponoć tri puta otvara tako da mrtve duše mogu lako da uđu u raj, a onaj ko sačeka budan ponoć i poželi tri želje, biće mu sve tri ispunjene
Zanimljivosti
03:18h Autor:
Foto: Thinkstock

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja. Prema verovanjima, na današnji dan se Sunce kreće nazad sa severa prema jugu, tri puta stane i zaigra.

 

Veruje se i da se nebo tačno u ponoć tri puta otvara tako da mrtve duše mogu lako da uđu u raj, a onaj ko sačeka budan ponoć i poželi tri želje, biće mu sve tri ispunjene.

 

Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja je hrišćanski praznik. U 8. veku tokom ikonoborstva Jovanova glava preneta je u Komane, koje se smatra mestom prognanstva Svetog Jovana Zlatoustog. Tokom vladavine cara Mihaila i patrijarha Ignjatija, oko 850. godine, glava Svetog Jovana je odneta u Carigrad, u carsku crkvu.

 

Za glavu Jovana Krstitelja vezuju se mnoga čuda isceljenja. Važno je istaći da, dok bi živ, "Jovan ne učini nijedno znamenje" (Jn 10, 41) ali je njegovim moštima data blagodatna čudotvorna moć.

 

Staro srpsko verovanje: Šta nikako ne smete da dozvolite u svojoj kući!

 

Jovanova desna ruka na Cetinju

 

Jedna od najvećih hrišćanskih relikvija, desna ruka Jovana Krstitelja, koja je zahvatila vode iz Jordana i podigla se nad glavom Hristovom, završila je u manastiru u Cetinju.

 

Stradanje Jovana Krstitelja desilo se za vreme cara Iroda Antipe, koji je bio sin Iroda Starijeg, ubice vitlejemske dece rođenje za vreme Isusa Hrista.

 

Tropar (glas 4):Kao božansko blago sakriveno u zemlji, Hristos nam otkri tvoju glavu, proroče i Pretečo. Svi koji smo se sabrali da proslavimo pronalazak tvoje svete glave, pesmama divnim Spasitelju pevamo, koji nas spasava od propasti tvojim molitvama.

 

Kako Bog utiče na vas svakodnevno, a da toga niste ni svesni: Ovo će vam otvoriti oči!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...