Praktične primene

Genijalno: Iskoristite kafu na 10 različitih načina

Protiv neugodnih mirisa cipela, za čišćenje masnoće sa šerpi, kao rešenje u borbi sa celulitom i na još nekoliko različitih, a vrlo praktičnih načina, iskoristite mlevenu kafu
Zanimljivosti
22:26h Autor:
Genijalno: Iskoristite kafu na 10 različitih načina
Foto: Shutterstock

Od toplog napitka koji mnogima služi za razbuđivanje i kao način na koji počinju dan, kafa može biti i saveznik lepoti, kao i efikasno sredstvo u domaćinstvu. U nastavku slede praktične i podjednako korisne ideje za primenu kafe.

Piling

Kako bi vam koža bila mekša, napravite smesu od mlevene kafe i gela za tuširanje ili losiona za telo. Na ovaj način ćete dobiti efikasno sredstvo za piling.

Osveživač prostora

Posudu sa kafom ili praznu kesu od kafe stavite na mesta na kojima želite da suzbijete neugodne kuhinjske mirise, kao što su, na primer, frižider ili zamrzivač.

Pranje ruku

Eliminišite uporne mirise sa ruku nakon kuvanja tako što ćete ih nežno istrljati kafom i isprati hladnom vodom.

Pranje posuđa

Kako biste lakše oprali masnoću sa šerpi i lonaca, u tome vam može pomoći mlevena kafa. Međutim, ovaj metod se ne preporučuje kada je reč o svetlijim bojama ovog posuđa, kako ne biste stvorili fleke na njima.

Smanjite celulit

Probajte ovaj jednostavan trik: pomešajte topli talog sa bilo kojim uljem za masažu i utrljajte u kožu. Kofein (sastojak koji se može naći u mnogim kremama za kožu) može pomoći u smanjenju upornog celulita.

Odbijte insekte

Rešite se dosadnih insekata, posebno mrava, tako što ćete posuti mlevenu kafu na mestima na kojima se najviše pojavljuju.

Očistite cipele

Mlevena kafa je dobra i u suzbijanju neugodnih mirisa iz obuće. Naspite mlevenu kafu u cipele i videćete poboljšanje.

Sjajnija kosa

Mnogi stručnjaci kafu smatraju tajnom ultra sjajne kose. Skuvajte kafu, ostavite da se ohladi i potom njome isperite mokru kosu.

Popravite ogrebotine na nameštaju

Utrljajte vlažni talog kafe na oštećena mesta. Poboljšanje bi trebalo da bude odmah vidljivo.

Đubrivo za biljke

Azot koji se nalazi u talogu kafe može da vam posluži kao đubrivo za biljke, naročito one koje zahtevaju nešto kiselije zemljište, kao što su ruže ili hortenzije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs