Dragulj naše zemlje

Sveti bor na Kamenoj gori: Zauvek skrivena tajna prirodnog fenomena Srbije (FOTO)

Kamena Gora je planina i naselje koje se nalazi u blizini Prijepolja, na krajnjem jugozapadu Srbije i severu Crne Gore. Smeštena je na nadmorskoj visini od 800 do 1500 metara, a najviši vrh je Ravna Gora
Zanimljivosti
19:36h Autor:
Sveti bor na Kamenoj gori: Zauvek skrivena tajna prirodnog fenomena Srbije (FOTO)
Foto: Youtube Printscreen / Bsprodukcija Kragujevac

Tamo gde je priroda sačuvana u svom najlepšem obliku, gde su krajolici prošarani raznolikim šumama, dubokim klisurama i najmirisnijim cvetnim livadama, nalazi se simbol Kamene Gore i nemi svedok prošlih vremena - Stari ili Sveti bor.

Kada je silna gora ponikla iz kamena, tada je nastala i planina na krajnjem jugozapadu Srbije koja se čudesnim osobinama izdvojila od svega što je okružuje. Bez obzira na to da li je narodno verovanje o čudnovatom nastanku istinito, ono što je i pri samom pogledu na njene guste šume i bistre izvore očigledno, jeste da je reč o jednom od najlepših mesta u Srbiji.

Po čemu je Kamena Gora toliko posebna?

Možda je najbolje krenuti od njene zanimljive istorije koju prate mnogobrojni mitovi i legende. Najveći broj njih vezani su za drevnog stanovnika ovog živopisnog mesta, koji više od četiri stotine godina krasi vrh brda sa koga se pruža fascinantan pogled. Reč je o najstarijem boru u Srbiji, koga su meštani prozvali Stari ili Sveti bor.

Sva božija čuda Svete gore: Loza svetog Simeona Mirotočivog leči neplodnost!

Foto: Youtube printscreen / Bsprodukcija Kragujevac
Foto: Youtube printscreen / Bsprodukcija Kragujevac

Ovo neobično drvo nekada je predstavljalo mesto okupljanja, a u nedostatku crkve, i pričešćivanja i bogosluženja.

Danas Sveti bor predstavlja čudo prirode koga vreme, a ni ljudi, nikada nisu oskrnavili. On je ostajao i postajao prijatelj onima koji su se pod njegovim razgranatim krošnjama sastajali, rastajali, svađali i mirili, razgovarali ili odmarali posle napornog dana.

Sa visinom od 13 i krošnjom od čak 18 metara, Sveti bor simbolizuje veličinu, hrabrost i izdržljivost koja se retko sreće. Ali, nisu samo veličina, istrajnost i starost ono što karakterišu ovo čudnovato drvo.

Jedna od njegovih specifičnosti, ogleda se i u korenu koji je jedna grana smrče odlučila da pusti baš u njegovom stablu. Uzrok ovog prirodnog fenomena do dana današnjeg je ostao nerazjašnjen.

Sve lepote Srbije u samo dva minuta: Uživajte! (VIDEO)

Foto: Youtube printscreen / Bsprodukcija Kragujevac
Foto: Youtube printscreen / Bsprodukcija Kragujevac

Legenda kaže da se unutar bora nalazi poruka koji su ostavili nekadašnji stanovnici Kamene Gore. U njoj su, prema verovanju, naveli razloge svog odlaska i zapečatili je voskom. Stari zapis vremenom je urastao u drvo, ostavivši tajnu zauvek skrivenom.

Pored sa gotovo pola veka starim stanovnikom, Kamenogorci se mogu ponositi i drugim jedinstvenim bogatstvima koja odlikuju njihov kraj. To su, pre svega, živopisni i nepredvidljivi krajolici koji na svakom koraku kriju po neko iznenađenje. Smenjuju se krševiti predeli, zelene livade pune poljskog cveća, zatim izvori sveže planinske vode i stoletne šume čiji blagodetni miris opušta sva čula.

Zbog toga obilazak ove planinske lepotice nije obična šetnja, već iskustvo koje ćete dugo pamtiti. Ukoliko se ovde zadesite na proleće ili leto, naićićete na prostrane predele presvučene jarkim bojama koje podsećaju na umetničko delo veštog slikara. Ako, pak, Kamenu Goru odlučite da posetite u zimskom periodu, zatećićete bajkovitu lepotu ušuškanu belim pokrivačem koji je odmor za telo i dušu.

Kamena Gora je planina i naselje koje se nalazi u blizini Prijepolja, na krajnjem jugozapadu Srbije i severu Crne Gore. Smeštena je na nadmorskoj visini od 800 do 1500 metara, a najviši vrh je Ravna Gora.

Čin koji je oduševio celu zemlju: Srpski doktor besplatno pregleda svakog ko nema da plati! (FOTO)

Foto: Youtube printscreen / Bsprodukcija Kragujevac
Foto: Youtube printscreen / Bsprodukcija Kragujevac

Pored mnogobrojnih prirodnih bogatstava, Kamenu Goru odlikuje i raznovrsno životinjsko carstvo. Ovde su dom pronašle retke i zanimljive vrste, koje su u netaknutoj prirodi pronašle sve što im je potrebno.

Predeo je pogodan i za razvoj stočarstva, o čemu svedoče proplanci i livade ispunjene stadima ovaca, koza i drugih domaćih životinja izvedenih na ispašu.

U blizini ovog sela koje okružuju stare autentične kućice i brvnare, nalazi se i pravi mali muzej na otvorenom ili etno selo Guvnište.

Okružen desetinama malih izvora i vrela, nedaleko od Guvništa nalazi se i kamp Kovčica sa istoimenim izvorom i jezercetom. Ukoliko ste raspoloženi za obilazak okoline ne propustite da obiđete i okolna brda koja kriju fascinantnu prirodu u izvornom obliku.

Ukleti Brankov most: Veruje se da ga prati crno prokletstvo koje i danas traje! (FOTO)

Foto: Youtube printscreen / Bsprodukcija Kragujevac
Foto: Youtube printscreen / Bsprodukcija Kragujevac

Ako odlučite da posetite Kamenu Goru, ne propustite i zanimljiva mesta u njenoj okolini.

Na samo 20 km od Kamene Gore nalazi se čuveni manastir Mileševa, sa još čuvenijom freskom Belog anđela. Srednjovekovna svetinja iz doba Nemanjića jedna je od najvećih turističkih atrakcija Srbije, sa kojom se jednostavno morate upoznati.

Dnevni izlet do Crnog vrha i petljanskih pećina smeštenih iznad kamenogorske grupe sela. U blizini je i najlepša pećina srednjeg Polimlja - Kurtova jama, koja predstavlja neobičnu kombinaciju pećine i jame.

Vidikovci sa kojih se pruža nestvaran pogled na planine u čijem zagrljaju se nalazi Kamena Gora, duboka klisura reke Lim, mnogobrojna brda i zaravni, čine ovaj predeo nepresušnim izvorom zabave i uživanja.

Lekovito ulje iz Manastira Rakovica: Čuda i isceljujuće moći Svetog Nektarija Eginskog

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs