Tuga

Čovek koji je odlučio da izvrši asistirano samoubistvo: Voleo bih da budem ovde, ali ne mogu! (VIDEO

On je odlučio da je bolje da izvrši samoubistvo nego da čeka da bolest odradi svoje
Zanimljivosti
22:16h Autor:
Čovek koji je odlučio da izvrši asistirano samoubistvo: Voleo bih da budem ovde, ali ne mogu! (VIDEO
Foto: Printscreen/ Youtube/ Hot DailyMail TV

Sajmon Biner danas je izvršio asistirano samoubistvo na klinici u Švajcarskoj. Ovo možda za neke nije vest. Ali, Sajmon je bio biznismen koji je početkom godine na mreži linkedin najavio da je oboleo od Amiotrofične lateralne skleroze (ALS).

Da vas podsetimo, to je bolest zbog koje su se jedno vreme u celom svetu polivali kofom ledene vode, da bi doživeli iskustvo početne faze te bolesti i priključili se akciji prikupljanja sredstava za borbu protiv ove retke bolesti nerava.

Amiotrofična lateralna skleroza poznata je i kao MND (Motor Neuron Disease). U najkraćem, to je oboljenje u kom vaši nervi - umiru pre vas.

Zbog toga postepeno (najčešće za nekoliko godina) izgubite moć razumljivog govora, pisanja, ne možete da se krećete, na kraju - ne možete da dišete i ne možete da jedete ili gutate. A sve vreme ste svesni.

Kada je Sajmon saznao da je bolestan od ALS odlučio je šta će uraditi.

Nova humanitarna akcija: Naomi Kembel u Pozivu na buđenje! (FOTO)

"Kada mi je 7. januara 2015. dijagnostikovana MND, dok sam se vozio kući odlučio sam šta ću da uradim sa svojim životom koji je preda mnom", napisao je.

S obzirom na to da je nedavno u britanskom parlamentu izglasano da "ubistvo iz milosrđa" ili "asistirano samoubistvo" - kako još nazivaju eutanaziju - nije legalno u Velikoj Britaniji, Sajmon se sa svojom suprugom Debi jutros zaputio ka aerodromu, da bi odleteo u Švajcarsku kako bi u privatnoj klinici izvršio samoubistvo.

"Nema ničeg lepog što bih mogao da vam kažem o toj bolesti. Bolje je da umrete od teškog, razornog srčanog udara, ili da vas na licu mesta ubije pijani vozač", opisivao je svoje muke na Linkedinu.

U video snimku koji je pre par dana objavljen na Jutjubu, Sajmon je rekao da ne želi da ide u Švajcarsku da umre. "Želeo bih da budem ovde za Božić, ali znam da ne mogu."

Biće mu pomognuto da umre uz koktel intravenskih lekova u klinici Večitog duha.

Sajmon je odredio da mu sahrana bude 13 novembra. Njegova žena će drugi put za dve godine tugovati: 2013. izgubila je svoju kćerku, koja je umrla od Evingovog sarkoma sa samo 18 godina.

Indijska novinarka pokrenula pirinčani izazov: Ne polivajte se vodom, donirajte hranu siromašnima!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs