Ljubov Orlova

Misterija iz Titovog brodogradilišta: Jeziva sudbina broda duhova! (VIDEO)

Nesrećno plovilo, sagrađeno 1976. u Jugoslaviji, do 1999. bilo je u sastavu ruske dalekoistočne flote, zatim je prodato malteškoj kompaniji koja ga je koristila za krstarenje po Arktiku
Zanimljivosti
09:38h Autor:
Misterija iz Titovog brodogradilišta: Jeziva sudbina broda duhova! (VIDEO)
Foto: Wikipedia

Nekadašnji ruski brod za krstarenje "Ljubov Orlova" najveći deo protekle godine je, kako se veruje, proveo besciljno ploveći Atlantikom, napušten i bez posade, a stručnjaci upozoravaju da bi uskoro mogao da se nasuka negde kod obala Velike Britanije. Brod je dobio ime po talentovanoj glumici i pevačici Ljubov Orlovoj (1902-1975) koja je bila prva priznata zvezda sovjetskog filma.

Nesrećno plovilo, sagrađeno 1976. u Jugoslaviji, do 1999. bilo je u sastavu ruske dalekoistočne flote, zatim je prodato malteškoj kompaniji koja ga je koristila za krstarenje po Arktiku. Kada su mu se vlasnici 2010. upleli u skandal zbog neizmirenih dugova i pošto nisu mogli da isplate posadu, ostao je napušten u jednoj kanadskoj luci.

Misterija Bermudskog trougla: U poslednjih 100 godina nestalo 1.000 ljudi! (VIDEO)

Vlasti Njufaundlenda su 2012. pokušale da ga prodaju, za 600.000 funti, kao staro gvožđe Dominikanskoj Republici, ali brod je na putu upao u oluju, otkinuo se sa lanaca kojima je vučen i izgubio se. Verovalo se da je potonuo, sve dok ga u februaru 2013. nije registrovala Nacionalna agencija za geoizviđanja SAD. Stručnjaci tvrde da se brod koji nekontrolisano nose morske struje po svoj prilici približava obalama Velike Britanije, konkretno Škotske ili Irske. Još 12. i 23. marta prošle godine poslao je dva signala, najverovatnije sa odašiljača na čamcima za spasavanje koji su se otkačili i pali u more, i po njima se vidi da je brod već prešao tri četvrtine Atlantika i da ide na istok.

Zaludele celu Jugoslaviju: 10 najseksepilnijih glumica svih vremena! (FOTO, VIDEO)

Nedelju dana kasnije, neidentifikovani objekat otprilike odgovarajuće veličine uočen je radarom južno od obala Škotske, ali avioni koji su otišli da ga traže nisu potvrdili njegovo prisustvo.

"Proteklih meseci je bilo mnogo bura i oluja, ali da bi se takav brod potopio, potrebna je mnogo jača sila", tvrdi Kris Rejnolds, zapovednik Obalske straže Irske, koji veruje da ipak treba biti na oprezu, jer "Ljubov Orlova" stiže.

"Siguran sam da plovi tamo negde. Mora da je prepun pacova koji se uzajamno proždiru. Ako se ukrcam na njega, sve ću da ih potrujem", kaže holandski lovac na olupine Pim de Rodes, jedan od brojnih ljubitelja misterija koji tragaju za ovim brodom u nadi da će baš njima pasti šaka.

Životna priča Jovanke Broz: Misterija nedokazane krivice prve dame Jugoslavije

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs