Nećete verovati

Na ovom ostrvu vladaju žene i samo žene: Evo kako to izgleda!

Kiknu funkcioniše po principima matrijarhata: muškarci pecaju, a žene se bave politikom i čuvanjem tradicije, ali se s takvom odrednicom ne bi svi složili
Zanimljivosti 03.09.2015. - 17:38h Autor: B92
Foto: Shutterstock

Ovde vas tokom letnjih meseci dočekuju ogromni galebovi, koje primetite mnogo pre nego što vaš trajekt doplovi do ostrva. Zatim ćete ugledati predivne kuće sa fasadama u pastelnim bojama, ali to nije selo kakva se mogu videti na Farskim ostrvima ili Hebridima.

 

Čim se okončaju topli dani, koji ionako prekratko traju, selo tone u sneg i led. Ali to nije ono što ga čini posebnim – posebnim ga čine žene i samo žene. Naime, u ovom selu muškarci uopšte nisu važni i to je jedan od razloga zašto Kiknu zovu Ostrvom žena.

 

Ovde žene dominiraju: 6 profesija u kojima su bolje od muškaraca!

 

Kiknu funkcioniše po principima matrijarhata: muškarci pecaju, a žene se bave politikom i čuvanjem tradicije, ali se s takvom odrednicom ne bi svi složili.

 

“To su gluposti”, kaže Si Matas, vodič i preduzetnica.

 

Ipak, ako provedete neko vreme na ostrvu, sigurno ćete primetiti da se muškarci na ovom ostrvu uopšte ne primećuju.

 

Priča o četiri žene: Koja je najbolja?

 

Naši muškarci slabo plešu, barem kad su trezni”, objašnjava tu pojavu Matas.

 

Kultura Kiknua je pod zaštitom UNESCO od 2003, ali su pravi čuvari tradicije, koja uključuje posebne plesove, nošnju i više od 1.700 dijalekata - žene.

 

Zanimljivo je što su njihove suknje, verovatno na radost antropologa koji su ih proučavali, identične onima koje su pravile žene u Peruu, 12.000 kilometara dalje ka zapadu. I one i dalje isključivo nose svoje rukotvorine.

 

Pećinske žene 21. veka, estetski incidenti u pokretu: Ovo su katastrofalne modne greške!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...