Kratak kurs

Pročitajte pušača: Kako ga njegov govor tela odaje!

Pušenje je aktivnost odbrambenog mehanizma koje ljudi koriste da bi se oslobodili tenzije (pored zadovoljavanja potrebe za nikotinom), a većina pušača je do druge godine najverovatnije hranu dobijala flašicom, a ne dojenjem
Zanimljivosti
16:14h Autor:
Pročitajte pušača: Kako ga njegov govor tela odaje!
Foto: Shutterstock

Sisanje palca, grickanje noktiju, olovke, usana, ručki naočara predstavljaju oralne fiksacije baš kao i pušenje. Dokazano je da ovakve aktivnosti stvaraju osećaj sigurnosti koji je izostao u fazi razvoja kada je oblast oko usta bila izvor zadovoljstva. Zato je većina pušača u periodu života do druge godine najverovatnije hranu dobijala flašicom (kada fizički kontakt sa majkom izostaje), a ne dojenjem. Tako ova intima sa objektom (cigaretom) pušaču daje osećaj sigurnosti, samopouzdanja, eliminiše strah i nestrpljenje. Za pušače tako ipak treba imati razumevanja. U emotivnom kontekstu.

Oči uvek odaju laž: Evo šta sve možete da pročitate iz nečijeg pogleda!

Pućkanje

ili brže uvlačenje dima stimuliše mozak i svest, dok duže i sporije uvlačenje dima deluje kao sedativ. Pušači zavisnici više vole da puše sami i pušenje im pomaže da se izbore sa stresom, sporije i duže uvlače dim i nikotin na njih deluje kao sedativ. Društveni pušači puše samo u prisustvu drugih, kada popiju "po koju" što govori da je za njih ovo predstava za druge.

Pušački gestovi su veoma važni u proceni emotivnog stanja pušača. Recimo, lupkanje, uvijanje cigarete, mahanje i ostali nagli pokreti ukazuju na tenziju pušača. Kakav stav pušač ima prema okruženju reći će vam pravac u kome izduvava dim. Ako je to na gore, oseća se samouvereno i superiorno prema onome što vidi ili čuje. Nasuprot tome, negativna, tajanstvena i sumnjičava osoba uglavnom će dim izduvavati na niže. Još ako primetite da dim izlazi iz ugla usana na dole, stav pušača je još negativniji.

Ako želite da imate moć: 8 pokreta da dobijete sve što hoćete!

U filmovima mačo muškarci, vođe bandi ili sindikata dok puše izrazito glavu zabacuju u nazad i sa kontrolisanom preciznošću dim izbacuju prema tavanici kako bi demonstrirali moć i superiornost. Hemfri Bogart je zato na filmu pri svakom planu bekstva ili opasne radnje cigaretu držao u unutrašnjosti dlana, a dim je izduvavao na dole iz ugla usana. Isto tako, postoji veza između brzine kojom pušač izduvava dim i emotivnog stanja - što se dim brže izduvava naviše, to je se pušač oseća dominantnije i više samouvereno.

Originalna studija pušača iz davne 1978. govori da je pušačima u odnosu na nepušače potrebno više vremena da u pregovorima donesu odluku, pa je pušenje ritual u napetim trenucima pregovora. Pušač tako svoju pažnju prenosi na cigaretu. Ako želite da ga naterate da brže donosi odluke, pregovarajte u prostoriji sa istaknutim znakom "zabranjeno pušenje".

Privlačnost može da se nauči: Kako da postanete neodoljivi muškarcima!

Svaki pušač ima svoj ritual gašenja cigarete. Žene, recimo, cigarete gase sporije od muškaraca koji ovu naprosto zgnječe palcem. Ako u toku razgovora pušač iznenada ugasi cigaretu, jasno je da šalje signal da želi da okonča razgovor. Ako primetite ovaj signal, možete preuzeti kontrolu i vi završiti razgovor kao da je to prvobitno vaša ideja.

Cigarete i cigare su civilizacijski simbol superiornosti. U filmovima i muzičkim spotovima "opasnim frajerima" se obavezno dodaje cigara kako bi delovali još opasnije i moćnije. Rođenje deteta, venčanje, dobro sklopljen posao ili dobitak na lutriji proslavlja se cigarom i to sa ponosnim izduvavanjem dima prema tavanici. Prema jednom istraživanju čak je zabeleženo da je od 400 zvanica na svečanoj večeri gde je svakom poklonjena cigareta, njih čak 320 zapalilo i svi su usmerili glave na gore pri izbacivanju dima kao tipičan govor tela koji kaže:"Uf, što je dobro!"

Sudbinsko rođenje: Koje ste dete po redu određuje kakav ćete život imati!

Pušačko udvaranje

je prilično iskorenjeno u današanje vreme, mada ima pušača koji još uvek uživaju u ovakvom ritualu. Džentlmensko paljenje cigarete ženama uz duži kontakt očima i kao slučajan dodir smatra se otvorenim udvaranjem. Žena pri tom pokazuje svoj ručni zglob, a cigareta se smatra zamenom za falus koji se zavodljivo stavlja među usne. Psiholozi ne osporavaju da žena sa cigaretom pokazuje potčinjen stav i nju je lakše nagovoriti na stvari koje baš i nisu u njenom interesu.

Na pušačke gestove posebno obratite pažnju ako volite da provodite vreme za okruglim stolom gde se dele karte do kasno u noć. Blef protivnika vam neće tako lako promaći (ukoliko je pušač, naravno).

Tako i jedna nepopularna i opasna navika otkriva svog vlasnika i govori o njegovom stavu i emotivnom stanju.

Naučite da pročitate ljude: Da vas više niko ne slaže!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs