Da li ste i vi naturista

Sevnule su gole guze: Kako je nudizam došao na Jadransko more!

Nudizam je sve popularniji na našim prostorima, a nekada je bio tabu proj jedan. Evo kako je sve to skidanje počelo
Zanimljivosti
08:16h Autor:
Sevnule su gole guze: Kako je nudizam došao na Jadransko more!
Foto: Thinkstock

Nudizam je počeo davne predratne godine, na Rabu. Njegovo Veličanstvo, engleski kralj Edvard VIII ostao je go "k’o od majke rođen"! Što to sad bi - pitali su se zabezeknuti Rabljani. Kralj nije davao ni pet para za čuđenje, nego je bezbrižno izložio telo suncu.

Tako je krenuo nudizam na Jadranu. Ni manje ni više, nego je baš kralj promovisao jednu novu kategoriju turističke potrošnje.

Istina, onda je to bilo i van pameti i protiv morala. Danas je to, kažu upućeni, i pametno, i normalno, i moralno jer naturizam donosi, na kraju krajeva, dobre pare.

Goli zarad višeg cilja: Održana nudistička biciklisička trka u Solunu! (FOTO)

Jugoslavija je danas i zvanično među vodećim turističkim zemljama koje su poklonicima "slobodne kulture tela" to jest nudistima, dale slobodu da se, na za to određenim mestima, goli golcati sunčaju i kupaju do mile volje.

Stid je izdahnuo, pa se i naši sve više skidaju. A još pre desetak godina, to bi bila prava bruka i sramota.

Nadus - go, nag. Tako je to na latinskom. Još kod starih Grka negovan je kult nagog ljudskog tela.

Prošli su vekovi, a onda je u Nemačkoj, početkom "atomskog veka", nudizam dobio prve poklonike sa motom "oslobađanja predrasuda i stida". Kao pomoć harmonijskom i zdravom razvoju, fizičkoj i moralnoj higijeni.

Ali, avaj, to je bilo lako reći. Čik se skini pa pokaži ono što se ispod skuta krije. I tako, počela su da se lome koplja, za ili protiv. Još i danas lete otrovne strele na račun nemorala onih koji tvrde da je njihovo nago telo sasvim moralno i normalno.

Najluđi prigovori turista: Plaža ima previše kamenja pa uništava pedikir!

Golaći se nisu dali zbuniti i, korak po korak, postali su masovna kolona, koja je umarširala i u naš turizam, a da o svetu ne govorimo.

Jer, treba i to znati, nudisti imaju i svoju internacionalnu organizaciju. Najpoznatija je FNI, što će reći Federation Naturiste Internationale (Internacionalna naturistička federacija). Njeno članstvo ponajviše regrutuje ljude iz nordijskih zemalja - Švedske i Finske, a u Nemačkoj ih ima ponajviše.

Naturizam je na Jadransko more stigao kradom. Dugo je bio meta napada i iščuđavanja, nerazumevanja i zgražavanja. Ali, mic po mic, uspio je da se iskrca, najavljujući potonju invaziju onog dana 1961. godine kada je kod Umaga otvoren prvi nudistički kamp u Jugoslaviji.

Dogodilo se to davanjem dozvole minhenskom naturističkom klubu "Miramare" da tamo pobode svoju zastavu "slobodne kulture tela".

Skinula se u bikini i sve ostavila bez teksta: Ivana Mihić (45) zategnuta i preplanula! (FOTO)

Prošle su dve decenije od tada i danas, ukoliko se krećete Jadranskom obalom, možete da uočite brojne signalne table na kojima stoje tri velika slova: FKK. To je ta skraćenica poklonika kulta nagog tela.

Na mapi jadranskih FKK najpoznatiji su Vrsar, Koversada kod Poreča, "Punta skala" kod Zadra, "Suha punta" na Rabu, Jerolim i Stipanska na Hvaru, Osmine kod Dubrovnika i Ada na Bojani, u blizini Ulcinja.

Odevenima je ulaz zabranjen, a golima je sve prirodno sem ako među njima ima - obučenih.

Jer, golaćima je uvek na umu ono što je još 1903. rekao izvesni Ričard Ringerviter, Nemac, kada je u svom pisaniju "Golotinja" poručio:

"Uživajte u suncu i vazduhu!"

Maramu za plažu pretvorite u haljinu: Kako da vežete pareo (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs