Mitovi iz kuhinje

Da li zaista funkcionišu trikovi koje smo naučile od mame i bake?

Vaša baka je to radila tako, vaša mama to neprestano radi, pa da li i vi treba da nastavite tu tradiciju?
Zanimljivosti
14:12h Autor:
Da li zaista funkcionišu trikovi koje smo naučile od mame i bake?
Foto: Shutterstock

Donosimo nekoliko navodnih prečica u domaćinstvu koje nisu toliko efikasne kao što vas uveravaju.

Mit: Voda brže proključa ako dodamo so

Istina: U ovom baš i nema istine, jer zbog dodavanja soli vodi, zapravo, treba malo više vremena da voda proključa s obzirom da tačku ključanja diže sa 100°C na otprilike 106°C. Ali, slana proključala voda je vrelija od obične zbog natrijum hlorida (so) koji se veže za molekule vode, otpušta mehuriće plina koji pojačavaju promene na vodi, a samim time i temperaturu vode. Drugim rečima, iako ćete malo duže čekati da slana voda provri, testeninu ćete skuvati brže.

Mit: Ako baterije držite u frižideru, duže će trajati

Istina: I ne baš. Hemijska reakcija u bateriji (ona zbog koje nastaje električni naboj koji puni uređaj) zavisi od temperature, a niže temperature usporavaju proces. Ali, suprotno uvaženom mišljenju, baterije ne generišu energiju osim ako nisu u upotrebi, pa nema baš smisla hladiti neaktivnu bateriju. Štaviše, dok se ohlađena baterija ne vrati na sobnu temperaturu, neće moći da proizvodi puno energije (setite se samo koliko je teško upaliti automobil u hladno zimsko jutro). Maksimalna preporučena temperatura za bateriju je 25°C, pa je čuvanje baterija u običnoj fioci sasvim adekvatno rešenje.

Mit: Mikrotalasna ubija bakterije na sunđeru

Istina: Apsolutno! Ipak, malo je komplikovanije od 10 sekundi kuvanja na najvišoj temperaturi. Istraživanja su pokazala da su potrebna 2 minuta da bi se u mikrotalasnoj pećnici uništilo 99% bakterija. Udvostručite to vreme za kompletnu sterilizaciju. Pobrinite se da je sunđer vlažan (mikrotalasna funkcioniše na principa zagrejavanja molekula vode) i, zavisno od toga koliko je često koristite, svakih nekoliko dana ga ponovno prokuvajte u mikrotalasnoj.

Mit: Sečenje leda oštri nož

Istina: U jednu ruku. nema šanse da ćete na ovaj način naoštriti nož, ali mrvljenje leda oštricom sa nje uklanja nakupljene čestice, što sečenje čini efikasnijim.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs