Bez konca i kraja

Radio Mileva: Šta se priča u frizerskom salonu!

Osoba sa četkom i makazama često preuzima ulogu psihologa i bliskog prijatelja. Bitan je i efekat ogledala jer vidimo sopstveni odraz, pa nam se čini kao da se poveravamo sami sebi
Zanimljivosti
14:34h
Radio Mileva: Šta se priča u frizerskom salonu!
Foto: Shutterstock

Ko gde letuje, šta se večeras dešava u gradu, kakav je lapsus sinoć napravio onaj političar, čija je ona ljubavnica, gde može da se kupi dobra kopija "Luj Viton" torbe, kako je moguće da se onaj sportista viđa sa onom pevačicom, ko je najbolji maser u kraju, kako za čas napraviti čokoladnu tortu, čija ćerka se viđa sa lokalnim mangupom, zašto je đumbir spas za imunitet, kad igra Nole...

Muž mi uginuo, imam vaginu pektoris: 14 bisera u Hitnoj pomoći!

Čitava šarada tema raspreda se bez konca i kraja, a gde drugde nego u - frizerskom salonu.

Dok se prostorom širi miris amonijaka, odzvanja zvuk makaza, a glavobolja koju prave vikleri trpi zarad lepote, razgovori se prelivaju iz uviđavnih i poluzatvorenih, preko tračarenja do najintimnijih ispovesti.

Kod frizera najčešće padaju svi tabui. Zašto je to tako? Da li stručnjaci za frizure imaju poseban dar da otvore ljude i iz njih izvuku ono što ni najboljim prijateljima ne bi ispričali, podstaknu ih da tračaraju, ne osećajući da čine nešto loše?

Francuski psihoterapeut Erve Manjen kaže da čim otvorite vrata salona, automatski pristajete da svoju kosu poverite nekoj osobi.

"Znamo koliko je to intiman deo za svaku ženu i koliko svaka greška u ovom atributu zavođenja može da je učini nesrećnom", kaže psihoterapeut. "Zbog toga dame kosu ne predaju bilo kome, jer neki nespretnjaković može da ih upropasti. A kada pronađu pravog frizera, sa svakim novim odlaskom kod njega, sve su spokojnije, počinju da ih doživljavaju kao bliske, očekuju od njih da ih maze, paze, hvale... I zato je logično da se na toj stolici osećaju prijatno, zaboravljajući da možda to nije mesto na kojem bi trebalo da pričaju o novčanim izdacima, svađama sa mužem, problemima dece ili da ogovaraju prijatelje i javne ličnosti".

Psihoterapeut Manjen naglašava efekat ogledala, jer dok nas frizer sređuje, mi vidimo sopstveni odraz u ogledalu, pa nam se čini kao da se poveravamo sami sebi. Tako se, kaže, odvija igra između našeg spoljašnjeg i untrašnjeg bića, dok frizer prirodno preuzima ulogu terapeuta.

Tajne savršene kose Kejt Midlton: 3 trika za kovrdže kao iz frizerskog salona!

"Zbog toga su za mnoge odlasci u salon pravi rituali, tokom kojih izbacuju površinski sloj ličnih problema. Iako oni ne mogu da im pomognu kod ozbiljnih teškoća, u tom trenutku se sigurno osećaju bolje i rasterećenije. Mnogi nemaju ni priliku da se nekome povere, pa kucaju na ova vrata. Ili im je prosto lakše da čuju kako je onom u susednoj stolici teže u životu, jer ima ludog muža i problematičnu decu, a svekrvu više ne može da sluša i pritom nema novca za odmor", objašnjava Manjen.

Ne treba zaboraviti ni da su frizerski saloni prave "Radio Mileve". Glasine se odavde šire brzinom svetlosti, priče su često na granici istine ili se "filuju" kao čiste izmišljotine o ljudima i događajima od kojih nam život ne zavisi, ali volimo da znamo ili izmaštamo o njima. Žuta štampa je obavezno štivo koje ide iz ruke u ruku, pa još više pospešuje maštu ili daje šlagvort na već započete "analize". Niste još čuli dovoljno abrova niti se izjadali koliko ste želeli, a tretman je gotov. Na sreću, kosa raste, frizure se menjaju. Odahnite, jer novi termin je blizu!

Lepota žene nije u odeći, figuri ili frizuri: 11 saveta Odri Hepbern svakoj ženi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs