Poučno

Sveti siromah: Priča o cipelama patrijarha Pavla naučiće vas važnoj lekciji!

U svešteničkim krugovima dugo će se prepričavati kako je patrijarh Pavle imao lepe cipele - lake, udobne i besprekorno sjajne
Zanimljivosti
22:44h Autor:
Foto: Fonet / Nenad Orčević

Blaženopočivši patrijarh Pavle bio je poznat po svojoj skromnosti. Malo ko zna anegdotu o tome kako su nastale njegove cipele, u kojima je uvek pešačio.

 

Pogotovo je bio zanimljiv podatak da je sam vodio brigu o svojoj obući, a priča koju vam donosimo sigurno će vas podsetiti zašto je nosio nadimak “sveti siromah”.

 

Gojko Stojčević, slabački dečak iz sela Kućanci, koji je rano ostao bez roditelja, prevalio je veliki duhovni put da bi 1990. godine postao 44. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve.

 

U svešteničkim krugovima dugo će se prepričavati kako je patrijarh Pavle imao lepe cipele - lake, udobne i besprekorno sjajne.

 

Mudre reči i pouke patrijarha Pavla - Nema čoveka bez greha, niti bez dobrog dela!

 

"Jeste", osmehivao se patrijarh Pavle kada su ga pitali za cipele. "Udobne su, mogu u njima dugo da pešačim."

 

"Gde ste ih kupili?"

 

"Eh, kupio!", rekao je i odmahnuo rukom kao da je stavio tačku na razgovor.

 

Foto: Fonet / Zoran Mrđa
Foto: Fonet / Zoran Mrđa

A iza ovih cipela stoji malo neobična priča: cipele, u stvari, nekad bile ženske čizme – našao ih patrijarh, bačene, blizu kuće svoje sestre. Zagledao ih, prevrtao, video da su stare i očuvane. Posle nekoliko dana u svojoj maloj radionici načinio je sebi dobre cipele.

 

Patrijarh Pavle je bio veoma cenjen zbog svoje skromnosti i mudrosti. Nije mu bilo ispod časti da šije ili da popravlja prozore. Sećanje na ovog neobičnog, blagog čoveka, koji je bio istovremeno i intelektualac i zanatlija, ostalo je živo i pet godina nakon njegove smrti.

 

Dok su mnogi kupovali luksuzne automobile, on je svuda išao peške ili javnim gradskim prevozom. I to u cipelama koje je sam pravio, ali i popravljao.

 

Mudra priča psihologa koju svako treba da pročita - Izborite se sa stresom i problemima!

 

Priča kaže da ga je obućarskom zanatu naučio neki čovek koji je popravljao cipele u blizini Patrijaršije, a neki kažu da je zanat “pendžetiranja đona” naučio u manastirima.

 

Jednog dana je video vozača ispred patrijaršije kako menja gumu i zatražio da mu pozajmi parče od gume koju je čovek nameravao da baci. Od te gume je izrezao kalup i tako zakrpio svoje cipele.

 

Još jedan dokaz da najbolji ljudi nemaju sve najbolje, već izvlače najbolje iz onoga što imaju!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...