Ronioci mogu da odahnu

Napravljeno ronilačko odelo koje štiti od ajkula

U Australiji je dizajnirano odelo koje ronioce skriva od opasnih ajkula
Zanimljivosti 18.07.2013. - 12:14h
Foto: Reuters

Jedna australijska istraživačka firma danas je predstavila ronilačko odelo koje se reklamira kao prvo koje štiti od ajkula i koje je napravljeno upotrebom novih otkrića u vezi sa vidom ovih predatora.

 

U saradnji sa Okeanografskim institutom Univerziteta Zapadna Australija, preduzetnici Hamiš Džoli i Kreg Anderson razvili su dva odela za zaštitu ronilaca i surfera od ajkula.

 

"Zasnovana su na novim naučnim otkrićima o sistemu za vid ajkula. Uspeli smo da nauku pretočimo u materijale koji prave konfuziju u vizuelnom sistemu ajkula", rekao je Anderson.

 

Plavo-belo odelo "Elude" dizajnirano je za ronioce i koristi podatke o ajkulinoj percepciji boje i svetlosti, kako bi "sakrilo ronioca u vodi", objasnio je Anderson.

 

Odelo "Diverter" napravljeno je za surfere i bazirano je na onome što ajkula smatra znacima za opasnost u prirodi, sa crno-belim prugama koja imitiraju "neprijatnu hranu", rekao je Šon Kolin sa Univerziteta Zapadna Australija.

 

"Mnoge životinje u biologiji odbijaju dosadne životinje - plen koji daje signal koji nekako govori "nemoj me pojesti" i to je ovde manifestovano u prugastom šablonu", rekao je Kolin.

 

Odela su kulminacija dvogodišnjeg projekta, koji je finansirala vlada Zapadne Australije posle povećanog broja napada ajkula, u kojima je poslednjih godina pet ljudi godišnje stradalo.

 

Ajkule su uobičajena pojava u australijskim vodama, ali su smrtonosni napadi do skora bili retki. Stručnjaci kažu da se broj napada povećao sa popularnošću vodenih sportova.

 

Kompanija Andersona i Džolija "SAMS" (Shark Attack Mitigation Systems) licencirala je svoju tehnologiju kod proizvođača ronilačkih odela "Radiator"-a i danas je prodaja njihovih odela počela onlajn po ceni od 429 australijskih dolara (392 američka dolara).

 

Testiranje uz pomoć lutaka pokazalo se kao uspešno, jer su ajkule u vodama zapadne Australije samo prolazile pored SAMS-ovih odela ali su napadale lutke u običnim, crnim odelima.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...