Narodna verovanja

Čuvajte se urokljivaca i zlih očiju: Pomažu molitva i reči zaštite!

Verovalo se da je svesno uricanje retko i tako nešto mogli su da čine samo zli ljudi. Urokljivac najčešće nije ni bio svestan zla koje nanosi
Zanimljivosti
18:14h Autor:
Foto: Shutterstock

Uricanje je najopasnije kad je zao pogled propraćen rečima divljenja ili čuđenja. Tada pomažu molitva i reči zaštite.

 

1. Zle oči
Verovalo se da je svesno uricanje retko i tako nešto mogli su da čine samo zli ljudi. Urokljivac najčešće nije ni bio svestan zla koje nanosi. Zle oči mogao je dobiti samim rođenjem, ali i kasnije, sticajem nesrećnih okolnosti.

 

OVDE saznajte više o najčudnijim narodnim verovanjima - ne prelazite preko raskrsnice!

 

2. Da te Bog čuva
Moć uricanja pripisivala se fizički ili psihički defektnim ljudima koji, po prirodi stvari, zavide normalnim i zdravim. Na takvo shvatanje ukazuje izreka: "Da te Bog čuva ćosava čoveka i brkate žene".

 

3. Čarape različite boje


U nekim krajevima Srbije običaj je da se maloj deci obuvaju različite čarape ili bi im roditelji obuli jednu čarapu kako treba, a drugu prevrnutu na naličje. Pretpostavljalo se da će prvi pogled zlih pasti upravo na čarape, pa će dete tako biti pošteđeno tog prvog i najopasnijeg udara.

 

OVDE saznajte 4 znaka prošlog života - čini vam se da nekog poznajte ceo život, a prvi put ste ga videli?

 

4. Pu, pu, pu
Zaštita se sastojala u sprečavanju uroka. Uobičajeno je bilo pljunuti na moguću žrtvu, ili bi neko od prisutnih pljunuo tri puta ili pak preko ramena, i na taj način sprečio moguću nesreću.

 

5. Mašala


Kada bez razmišljanja i zle namere izazove opasnost od uroka, mogući urokljivac izgovara reči: "Da nije uroka i ne budi uroka". U Bosni i Hercegovini i muslimani i pravoslavci protiv uroka koriste reč mašala.

 

OVDE saznajte kako da očistite kuću od energetskog otpada - tradicionalni načini su najbolji!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...