Najlepša princeza Saudijske Arabije ubijena je po nalogu porodice: Posle nje, nijedna žena nije smela da ponovi "greh"

Smrt princeze Miše, najlepše žene Saudijske Arabije jula 1977. godine bila je za nauk pokolenjima koje su došle posle nje

Zanimljivosti
Autor:
Najlepša princeza Saudijske Arabije ubijena je po nalogu porodice: Posle nje, nijedna žena nije smela da ponovi "greh"
Foto: Printscreen/youtube

Šezdesetih godina prošlog veka, šesti sin Ibn Sauda, osnivača države, Mohamed ibn Abdulaziz Al Saud, trebalo je da stane na čelo Kraljevine Saudijske Arabije. Ali zbog svog lošeg karaktera i vatrenog raspoloženja, morao je da se povuče i prenese prava na presto na svog mlađeg brata Halida. Naravno, prestolonaslednik ovu odluku nije doneo sam, već pod pritiskom svog starijeg brata Fejzala.

Međutim, uprkos tome, Muhamed se i dalje smatrao jednim od najpoštovanijih ljudi u državi. U najmanju ruku, zato što su ga braća često pitala za savet, a maksimalno zato što je „odradio sjajan posao“ da nastavi porodičnu lozu. Nekoliko različitih žena mu je rodilo šest sinova: Fahda, Bandara, Badra, Saada, Abdalaha i Abdel Aziza. Zanimljivo, sadašnja vladajuća porodica Saudijske Arabije broji oko sedam hiljada prinčeva-emira!

Prelepa princeza i omiljena porodica

Godine 1958. Mohamed je dobio prelepu unuku, koja je dobila ime Mishal bint Fahd bin Mohammed Al Saud. Od samog rođenja beba je "kupana" u bogatstvu i luksuzu. Odmah je postala miljenica cele porodice. Međutim, uprkos činjenici da princezi ništa nije uskraćeno, o pitanjima braka i dalje su odlučivali isključivo njeni rođaci. Kada je Mishal odrasla, njeni roditelji su joj rekli da trebalo da se uda za princa. Nije bilo važno kojeg, jer sve što je bilo važno je sama formalnost.

Lepa Mishal nije bila spremna da prihvati takvu sudbinu, ali nije imalo smisla da se svađa sa ocem i majkom. Ona je izjavila da neće ići protiv njihove želje, ali je prvo zamolila roditelje da joj pomognu da stekne visoko obrazovanje. Nisu je odbili. Sedamdesetih godina prošlog veka u Saudijskoj Arabiji nije bilo univerziteta za žene, pa je Mishal poslat u Liban da studira. Naravno, ne sam, već pod strogim nadzorom obezbeđenja i brojnih slugu.

Čim je stigla u Liban, princeza je odmah primetila koliko se ova multireligijska zemlja razlikuje od njene matične države. Činilo joj se da je sam vazduh tamo bio zasićen duhom slobode. Uprkos činjenici da je Mishal uvek bila pod prismotrom, uspela je da doživi sve čari slobodnog života, ali i da se duboko zaljubi.

Ova 19-godišnja orijentalna lepotica nepromišljeno se zaljubila u Haleda al-Šera Mulalala, sina ambasadora Saudijske Arabije u Libanu. Po standardima zemlje, mladić je bio daleko od toga da se smatra privilegovanom osobom - jer je bio običan smrtnik. Presuda je bila očigledna: ovaj roman je osuđen na tužan kraj.

Međutim, to nije zaustavilo živahnu princezu, koja je, uprkos strogim pravilima, išla na sastanke sa ovim mladićem i čak ostala sama sa njim. Nije poznato šta se dogodilo iza zatvorenih vrata. Ali Mishal je znala posledice takve hrabrosti. Prema zakonima Saudijske Arabije, pretila joj je smrtna kazna za intimnost pre braka.

Miša
foto: Printscreen/youtube

Misterija otkrivena

Svita, koja je danonoćno dežurala oko princeze, ubrzo je prenela sve njene tajne carskoj porodici. Sada više nije bilo povratka. Saznavši za „curenje informacija“, devojka je shvatila da je u nevolji. Shvatila je da svoju šansu za oproštaj neće moći da zaradi pokajanjem. Ona je za sebe videla jedini izlaz u bekstvu.

Mihael je otišla u Džedu, grad koji se nalazi na Crvenom moru, i bacila svoju odeću blizu jedne od reka, lažirajući tako svoju smrt. Nakon ovoga, princeza se presvukla u mušku odeću i otišla na aerodrom u nadi da će moći da odleti iz zemlje koristeći lažna dokumenta. Avaj, obezbeđenje ju je skoro odmah pritvorilo.

Harem, Orjent, Žene
foto: Shutterstock

Devojka je odvedena kući i skoro odmah poslata na suđenje. Da bi se dokazala njena krivica, zakon je zahtevao da najmanje četiri svedoka mogu da potvrde optužbe protiv nje. Ali, naravno, nije ih bilo. Međutim, sama Mishal je kasnije priznala da je imala intimnu vezu sa Khaledom. Ne zna se pouzdano da li je lepotica govorila istinu, ili je odlučila da na ovaj način izrazi protest. Na ovaj ili onaj način, sud je proglasio princezu krivom.

Smrtna kazna nije odmah izrečena Mishal, za razliku od kazne Khaleda al-Shaer Mulhallala. Kralj Halid je insistirao da poštedi devojku i oprosti joj ovaj strašni greh. Princezin deda, Mohamed ibn Abdulaziz Al Saud, bio je kategorički protiv takve ideje. Naredio je svojoj unuci da odgovara za svoje postupke prema zakonu.

Ljubavni par je 15. jula 1977. odveden na centralni trg kako bi se izvršila kazna. Mladima su vezali oči i naterali ih da kleče. Počeli su da tuku Haleda kamenjem. Princeza je izbegla sličnu sudbinu jer je važila za člana vladarske porodice. Nakon zlostavljanja, Mishal je upucana u glavu, a Haled je obezglavljen. Smrt potonjeg bila je izuzetno bolna. Činjenica je da se obično ovim strašnim poslom bavio profesionalni dželat, ali je ovog puta sam član kraljevske porodice odlučio da se obračuna sa njim. Abu Šarajan mu je odsekao glavu tek peti put, time nanevši mladiću strašan bol.

Harem, Orjent, Žene
foto: Shutterstock

Posledice

Pričalo se da Muhamed ibn Abdulaziz Al Saud nikada nije požalio zbog onoga što je učinio. Do kraja svojih dana verovao je da je ispravno postupio sa svojom unukom, koja je ocrnila njihovu porodicu. Napomenuo je da mu nisu potrebni dokazi o njenoj intimnoj vezi sa običnim stanovništvom. Dovoljna mu je bila činjenica da je bila sama sa njim.

Britanski reditelj Entoni Tomas je 1980. godine snimio dokumentarni film, Smrt princeze, zasnovan na tragičnoj sudbini ove devojke. Nakon što je film prikazan u zemlji, Saudijska Arabija je proterala britanskog ambasadora iz Rijada i opozvala sve članove kraljevske porodice koji su bili u njihovoj zemlji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs