Iz ove devojčice su 10 meseci isterivali đavole, izgladnjivali je i mučili: Opravdanje njene majke je šok

Analize Mišel je bila devojka na kojoj je sprovođen egzorcizam za koji su znali njeni roditelji. Oni su na sudu tvrdili da je njihova ćerka bila opsednuta

Zanimljivosti
Autor:
Iz ove devojčice su 10 meseci isterivali đavole, izgladnjivali je i mučili: Opravdanje njene majke je šok
Foto: Wikipedia.org

Anelize Mišel je rođena u Nemačkoj 21. septembra 1952. godine u pravoslavnoj porodici.

Ne propuštajući nijedan verski praznik, posećujući misu nekoliko puta nedeljno i čitajući molitve skoro svaki sat, porodica Mišel je postala poznata u ovoj oblasti kao porodica verskih fanatika. To im, međutim, nije nimalo smetalo.

Anelize je, kao što možete pretpostaviti, odrasla kao pobožna katolkinja. Devojka je zimi dobrovoljno spavala na hladnom podu - da bi se iskupila za grehe svoje majke. Činjenica je da je 4 godine pre svog rođenja, Ana - njena majka, dok još nije bila udata, rodila ćerku, što je postalo prava sramota za porodicu. Posle 8 godina, beba je umrla, a za njenu sestru je to bio toliki šok da je odlučila da moli Boga za oproštaj po svaku cenu. Da bi to učinila, smatrala je, bilo je potrebno sistematski kažnjavati sebe: kajući se za grehe svog roditelja, devojčica je na kolenima čitala brojanice (molitve brojanice), a zatim bi to radila dok se ne uspava i to na podu.

Analiz Mičel
foto: Profimedia

Sve do 1968. godine, kada je 16-godišnja Aneliza, koja se prehladila nakon što je spavala na hladnom podu, završila u sanatorijumu za bolesnike sa tuberkulozom, o navikama ove porodice se malo znalo. A onda je klupko počelo da se zamrsuje još više, a potom i odmotava.

U sanatorijumu je devojčica počela da se moli još žešće i podelila sa drugim pacijentima svoje planove za budućnost: želela je da postane misionar i da decu nerazvijenih zemalja uči zakonu Božijem.

A onda se dogodilo nešto što je postalo polazna tačka cele mistične priče: Aneliza je imala napad, tokom kojeg se ujela za jezik. Inače, devojčica je izlečena od tuberkuloze, napadi su prestali, a ona je poslata kući.

Od tada je sve krenulo naopako, a Anelizino zdravlje se naglo pogoršalo. Zbog toga je imala poteškoća da završi školu, ali je ipak ušla na univerzitet da bi postala učiteljica: imala je veoma snažnu želju da podučava decu osnovama hrišćanske religije. Istovremeno, ona je svaki mesec postajala sve gora: prvo su se pojavili problemi sa govorom, a zatim joj je bilo teško i da hoda.

Analiz Mičel
foto: Printscreen/YouTube

Razlozi za ovo nikome nisu bili jasni. Godine 1969. dogodio se drugi napad: jedne noći, Anelizino telo je iznenada postalo ukočeno, bila je paralizovana i nije mogla da kaže ni reč. Porodični lekar je samo digao ruke i savetovao ih dete odvedu kod lekara, ali pregled nije otkrio nikakve promene na mozgu. U suštini, to je značilo da je devojčica zdrava: nije bilo medicinskih načina za lečenje.

Ipak, njeni roditelji (a to je možda bio jedini put kada su u celoj ovoj priči postupili mudro) odlučili su da je ostave na psihijatrijskoj klinici, gde je provela oko godinu dana: nisu razumeli šta joj se dešava. Godine 1970. dogodio se treći napad, nakon čega je Anelizi dijagnostikovana epilepsija i propisani su joj jaki lekovi, koji, međutim, nisu pomogli. Sve je to urađeno mimo zakona, jer ponovljeni EEG ponovo nisu otkrili ništa sumnjivo, što znači da je devojka u stvari bila zdrava.

Nekoliko nedelja pre smrti, devojka je odbila hranu i vodu: na taj način se navodno iskupila za grehe drugih ljudi. Poslednji obred egzorcizma obavljen je 30. juna. Zbog iscrpljenosti, Aneliese je dobila upalu pluća. Iscrpljena, sa visokom temperaturom, nije mogla da izvrši radnje koje su od nje zahtevali sveštenici: na snimku, koji je kasnije emitovan na sudu, vide se njeni roditelji kako pomažu ćerki da klekne, držeći je za ruke. Sledećeg dana, 1. jula 1976, Aneliza Mišel je umrla u snu.

U nalazu obdukcije navedeno je da je devojčica umrla od iscrpljenosti (u trenutku smrti imala je samo 30 kg) i dehidracije. Inače, Anelizini ligamenti kolena su pokidani kao rezultat otprilike 600 seansi klečanja...

Smrt Anelize izazvala je širok odjek u Nemačkoj: ljudi nisu razumeli kako se takve stvari mogu desiti u savremenom svetu. Nakon istrage, generalni tužilac je rekao da je smrt devojčice mogla biti sprečena i 10 dana pre tragedije da su je roditelji naterali da ponovo uzima lekove. Protiv Ernsta Alta, Arnolda Renca i oba roditelja podignuta je optužnica po članu „ubistvo iz nehata“, jer je tokom poslednjih 10 meseci života devojčice nije posmatrao nijedan lekar. Odbrana je emitovala snimke rituala kako bi dokazala da je Aneliza zaista opsednuta, a insistirala je i na tome da nemački ustav garantuje slobodu veroispovesti, što znači da niko nije zabranio egzorcizam.

Aduti tužilaštva bili su iskazi lekara koji su prethodno lečili devojčicu, koji su rekli da ona nije opsednuta, već da pati od psihičkih tegoba, pogoršanih epilepsijom i verskom histerijom. Optuženi su na kraju proglašeni krivima za ubistvo iz nehata i osuđeni na 6 meseci zatvora, uslovno na 3 godine.

Od tada je prošlo više od četrdeset godina, ali priča o Anelize Mišel i dalje proganja ljubitelje misticizma. Holivud, naravno, nije stajao po strani: 2005. godine, horor film „Egzorcizam Emili Rouz“ zasnovan je na toj priči.

Godinu dana kasnije u Nemačkoj je objavljen film „Rekvijem“, koji je takođe zasnovan na priči o proterivanju demona iz Anelize Mišel. Majka devojčice bila je protiv snimanja filmova, a u jednom intervjuu je čak izjavila da ne žali zbog toga što se dogodilo. Ana Mišel je iskreno verovala da su neophodni brojni rituali egzorcizma, a Aneliza je umrla kao iskupljenje za grehe drugih. Inače, čak i među malom grupom katolika devojka je poštovana kao nezvanična svetica, a njen grob je mesto hodočašća.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs