Istraživanje

Uzdržite se od jela: Najbolje odluke se donose na prazan stomak!

Naučnici su ustanovili da nas glad primorava da se koncentrišemo na svoj instinkt, koji u slučaju donošenja dugoročnih, kompleksnih odluka može biti posebno delotvoran
Zanimljivosti 05.11.2014. - 21:29h
Foto: Shutterstock

Iako stara mudrost kaže da "stomak nema uši", te da kada smo gladni mislimo samo na hranu, novo istraživanje otkriva da se najbolje odluke donose upravo na prazan stomak.

 

I sami istraživači, čija je studija objavljena u časopisu "PlosOne", priznaju da kada smo gladni imamo tendenciju da gubimo kontrolu nad sobom i da jedino o čemu razmišljamo je da nešto prezalogajimo.

 

Naučnici su, međutim, ustanovili da nas glad primorava da se koncentrišemo na svoj instinkt, koji u slučaju donošenja dugoročnih, kompleksnih odluka može biti posebno delotvoran jer nam pomaže da bolje sagledamo konsekvence, pa samim tim da racionalno odvagamo za i protiv.

 

Da li vas intuicija služi ili vara i koliko treba da verujete svom osećaju, saznajte OVDE.

 

Tokom testa, istraživači su od 30 ispitanika tražili da se uzdrže od jela od 11 sati uveče do sledećeg jutra, kada je jedan broj njih jeo dok je drugi morao da preskoči doručak.

 

Obe grupa su potom uradile test ciji je cilj bio ispitivanje i merenje preuzimanja rizika i donošenja kratkoročnih i dugoročnih odluka.

 

Ispostavilo se da su izgladnjivani ispitanici postizali daleko bolje rezultate od sitih. Studija je, takođe, pokazala da nas glad ne podstiče da više rizikujemo, čak na protiv.

 

Zaključak naučnika je da glad poboljšava našu sposobnost odlučivanja, pod uslovom da nije preterana.

 

Naime, niko od učesnika testa se nije žalio na preveliku glad, te ostaje da se vidi koji nivo gladi može da bude kontraproduktivan.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...