ŠOK! MONSTRUM KOJI JE SILOVAO ĆERKU 24 GODINE PUŠTEN IZ PSIHIJATRIJSKE USTANOVE: Njegov advokat kaže da više nije opasan

Austrijiski sud je dozvolio premeštaj posle 16 godina provedenih u specijalnom zatvoru za incesiodnog silovatelja Jozefa Fricl

Zanimljivosti
15:30h
ŠOK! MONSTRUM KOJI JE SILOVAO ĆERKU 24 GODINE PUŠTEN IZ PSIHIJATRIJSKE USTANOVE: Njegov advokat kaže da više nije opasan
Foto: Helmut Fohringer / AFP / Profimedia

Svet je šokirala vest da Jozef Fricl, monstrum iz Austrije, koji je svoju ćerku silovao i zatvarao u namenski izgrađen zatvor ispod svoje kuće, duge 24 godine, podnosi zahtev za puštanje iz zatvora u starački dom. Njegov advokat tvrdi da više nije opasan.

Fricl (88) bi mogao da bude premešten u starački dom, ako njegov advokat Astrid Vagner uspe u svojoj žalbi koju je podneo sudu u ime okrivljenog.

Inženjer elektrotehnike je 2009. godine osuđen na doživotni zatvor zbog silovanja, incesta i zatvaranja njegove ćerke Elizabet i 7-oro dece koje je imala sa njim, od kojih je jedno ubio Fricl, nakon što nije dozvolio da dete dobije adekvatnu lekarsku pomoć.

Jozef Fricl
foto: APA/People PIcture/Capital Pictu / Capital pictures / Profimedia

Vagner je rekao da je nedavni psihijatrijski izveštaj o Josefu presudio da on više ne predstavlja pretnju po društvo. Sud bi mogao da odluči da ga premesti u normalan zatvor. Ali Vagner je rekao da Friclu, koji ima demenciju, treba dozvoliti da preostale dane provede u staračkom domu. Ona je rekla da je podnela zahtev za njegov uslovni otpust.

Ovaj zločin je otkriven 2008. godine, kada je Elizabet uspela da saopšti policiji da je otac drži zatočenu. Tada 42-godišnjakinja obelodanila je da je zatočena u podzemlju 24 godine i kako ju je pre toga Jozef zlostavljao od njene 11-te godine.

Fricl ju je namamio u podrum, izgrađen u stilu hladnoratovskog bunkera koji se ponekad nalazi u austrijskim kućama, kada je imala 18 godina. Rekao je svojoj ženi i porodičnim poznanicima kako je pobegla da se pridruži sekti.

Njegovi zločini su prvi put otkriveni kada se Elizabetino dete ozbiljno razbolelo i kada ih je odveo u bolnicu, gde su vlasti pozvale njihovu majku da se javi. Pustio ju je iz zatvora da im se predstavi i uspela je da im saopšti svoju situaciju.

Rozmeri Fricl
foto: Mark Large / dmg media / Profimedia

Fricl se sada nalazi na odeljenju visokog obezbeđenja za mentalno poremećene pacijente u zatvoru Štajn u Kremsu, u severoistočnoj Austriji, nedaleko od svog bivšeg doma Amštetena.

Prema austrijskom zakonu, zatvorenici potencijalno imaju pravo na uslovni otpust nakon 15 godina – u Fritzlovom slučaju to je bilo 2023.

Psihijatar iz austrijskog medijskog suda Hajdi Kastner, koja je 2009. godine opisala Fricla kao „ekstremno psihološki nenormalnog” i „emocionalno nepismenog”, u izveštaju na 28 stranica došla je do zaključka da on više nije opasan. Objasnila je da pati od demencije, da je fizički slab i da mu je potreban okvir za hodanje kako bi mogao da se kreće.

Vagner, koja je posetila Fricla u zatvoru 40 puta, a 2022. godine napisala knjigu o njemu pod nazivom "Ponori Jozefa F", rekla je da na osnovu izveštaja smatra legitimnim da se dozvoli njegovo oslobađanje. „Ne bih se plašila da se uselim kod njega u stan ili da živim sa njim u staračkom domu. On više nema seksualni nagon“, rekla je ona.

U intervjuu za nemački tabloid Bild opisala je kako je dane provodio gledajući televiziju u ćeliji, sunčajući se kroz rešetke svog prozora i vežbajući.

Odluka je doneta, austrijski sud naložio je uslovni premeštaj za 88-godišnjeg silovatelja Jozefa Fricla u redovni zatvor iz zatvorske psihijatrijske jedinice, izjavio je njegov advokat novinarima nakon saslušanja.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs