NIKOLA TESLA ODBIO JE DA OŽENI JEDNU OD NAJLEPŠIH ŽENA: Ceo svoj život proveo je u CELIBATU iz jednog razloga

Tesla je vodio usamljenički život, a odbio je ponudu da se oženi jednom od najlepših žena tadašnjeg vremena.

Zanimljivosti
14:09h Autor:
NIKOLA TESLA ODBIO JE DA OŽENI JEDNU OD NAJLEPŠIH ŽENA: Ceo svoj život proveo je u CELIBATU iz jednog razloga
Nikola Tesla odbio je da oženi jednu od najlepših žena, Foto: Profimedia

Nikola Tesla je jedan od najvećih naučnika svih vremena! Neki od njegovih izuma još uvek nisu shvaćeni, a na svojim velikim projektima je radio do kraja života, jednako energičan i fokusiran.

Tesla je imao i čudne navike poput spavanja od samo dva sata, izbegavao je namirnice koje smanjuju produktivnost, ali on je tvrdio da njegov mozak tada bolje funkcioniše.

Nikola Tesla je imao čudne navike
Nikola Tesla je imao čudne navike foto: Profimedia

Kada je reč o Nikoli Tesli i njegovom odnosu prema ženama, većina ljudi zna za onu standardnu priču: Tesla se potpuno posvetio nauci i odbio bilo kakav kontakt sa ženama da bi fokusirao svu svoju energiju na naučno razmišljanje.

Tesla je vodio usamljenički život, a za to je imao i jako obrazloženje. Tesla je rešio da se zavetuje na celibat, jer je smatrao da će ga intimni odnosi i brak odvući od njegovog posla i umanjiti njegove naučne sposobnosti.

Teska je ceo život posvetio nauci
Teska je ceo život posvetio nauci foto: Profimedia

Žene je idealizovao i retko kojoj ženi je dozvoljavao da mu se zaista približi.

"Ženska odlučnost da se takmiče sa muškarcima u biznis svetu ruši neke od najboljih tradicija – stvari koje su se pokazale kao pokretački faktori u ovom sporom, ali osetnom napretku sveta", rezimirao je svojevremeno genijalni naučnik.

Žene su uprkos svemu ludele za Nikolom Teslom, a mnoge su bezuspešno pokušavale da ga osvoje. Kako ih je odbijao i zašto se nije ženio slavni naučnik je otkrio svom prijatelju, pesniku Lazi Kostiću, sa kojim je bio veoma blizak.

Laza Kostić bio je veliki prijatelj Nikole Tesle
Laza Kostić bio je veliki prijatelj Nikole Tesle foto: Wikipedia

Naime, njih dvojica su se redovno dopisivali, a Kostić mu je u jednom pismu predložio da se oženi Lenkom Dunđerskom, jednom od najlepših i najobrazovanijih devojaka njihovog vremena.

Ovu informaciju potvrdio je Pero Zubac u dokumentarcu o pesniku Lazi Kostiću, u kojem se njegovo prijateljstvo s Teslom tek usputno spominje.

Nikola Tesla odbio je da oženi Lenku Dunđerski
Nikola Tesla odbio je da oženi Lenku Dunđerski foto: Wikipedia

Zapravo je Laza Kostić godinama bio zaljubljen u 30 godina mlađu Lenku i kako bi se zauvek udaljio od nje, predložio je za ženu Nikoli Tesli, u pismu koje mu je poslao.

Na predlog Laze Kostića da se oženi Lenkom, koja je u tom trenutku imala 25 godina i bila ćerka jednog od najbogatijih Srba tog vremena, Tesla je odgovorio: “Brak me ne zanima. Ja sam se odavno venčao s naukom”.

Nikola Tesla zakleo se na celibat
Nikola Tesla zakleo se na celibat foto: IanDagnall Computing / Alamy / Alamy / Profimedia

Lenki je Tesla bio zanimljiv, a budući da je bio poznat kao markantan i zgodan muškarac pred kojim je sjajna budućnost, bile su velike šanse da bi se ovaj brak ostvario samo da je Tesla pristao.

"Mislim da ne biste mogli da nabrojite mnogo dobrih izuma oženjenih ljudi", rekao je jednom prilikom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs