ISTORIJA I DANAS ZATAŠKAVA VELIKI SKANDAL VEZAN ZA MARIJU KIRI: Kad je javnost saznala sa kim spava - đavo je odneo šalu

Za Mariju Kiri znamo da je bila genijalna naučnica koja je dobila dve Nobelove nagrade za istraživanje radijacije. Ali u knjigama ćete retko naići na jedan veliki se*s skandal povezan sa ovom naučnicom iako se on zaista desio

Zanimljivosti
Autor:
ISTORIJA I DANAS ZATAŠKAVA VELIKI SKANDAL VEZAN ZA MARIJU KIRI: Kad je javnost saznala sa kim spava - đavo je odneo šalu
Marija Kiri, Foto: Public Domain / mediadrumworld.c / Media Drum World / Profimedia

Marija Kiri je dobila dve Nobelove nagrade za istraživanje radijacije. Ali njena reputacija briljantne naučnice i majke dve ćerke dovedena je u pitanje kada je javnost saznala za to s kime Marija deli postelju.

Naime, četiri godine nakon što je njen muž Pjer Kiri poginuo u saobraćajnoj nesreći, 1906. godine, Marija je ušla u burnu ljubavnu priču sa jednim od muževih bivših učenika, fizičarom Polom Lanževenom.

Njih dvoje su delili ljubavno gnezdo u Parizu i sve bi i dalje ostalo tajna da za njh nije saznala Polova žena koja je unajmila privatnog istražitelja. Tako se i dokopala tajnih pisama koje su Pol i Marija razmenjivali i sve je vrlo brzo došlo do novinara.

Marija Kiri
foto: Public Domain / mediadrumworld.c / Media Drum World / Profimedia

Vest je eksplodirala u francuskim novinama, a priču su ilustrovali fotografijom kućnog razbojnika i zavodljive Jevrejke - iako Kiri nije bila Jevrejka.

Skandal je eksplodirao, a cela priča je dočekana na veliko negodovanje ljudi. Jedne noći kada se Kiri vratila sa konferencije u Belgiji ispred vrata je zatekla masu ljudi koji su besno vikali i maltretirali njene ćerke. Brzo se spakovala, uzela ćerke i pobegla kod prijatelja.

U želji da odbrani Marijinu čast njen ljubavnik je na dvoboj pozvao urednika jednih novina. Muškarci su izašli na dvoboj, ali nijedan nije pucao.

Albert Anštajn je stao u odbranu Marije Kiri i to ovim rečima: "Kiri ima blistavu inteligenciju, ali uprkos svojoj strastvenoj prirodi, nije dovoljno privlačna da predstavlja pretnju bilo kome."

Marija Kiri
foto: Public Domain / mediadrumworld.c / Media Drum World / Profimedia

Na vrhuncu čitavog skandala Marija Kiri dobija drugu Nobelovu nagradu. Komitet joj predlaže da ne dođe na ceremoniju, ali ona je ipak otišla.

Svakog čuda tri dana dosta, pa tako je bilo i sa ovim skandalom koji je utihnuo veoma brzo.

Kiri se još više posvetila nauci zbog koje je umrla. Naime, njene bolesti su bile izazvane velikoj izloženosti radijaciji.

Priča se da su čak i danas sveske Marije Kiri previše radioaktivne da bi se mogle uzeti u ruke.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs