Riba starija od države

Na Aljasci upecana riba stara 200 godina

Amerikanac Henri Libmen upecao je na Aljasci ribu staru 200 godina, rekordni ulov koji je naljutio mnogobrojne aktiviste za zaštitu prava životinja
Zanimljivosti
08:14h
Na Aljasci upecana riba stara 200 godina

Libmen je vremešnu ribu, neobičnog izgleda, upecao na otvorenom moru, u zalivu Sitka. Prema pisanju lokalnog lista "Daily Sitka", reč je o primerku sebastes borealis, ribe slične škarpini, koja je progutala udicu na oko 270 metara dubine.

"Odmah sam video da je abnormalno velika, ali sam shvatio da je to novi rekord tek kada sam pogledao u priručnik koji držimo na brodu", kazao je Libmen.

Čudnovata riba impozantnih proporcija - duga je metar, a teška blizu 20 kilograma - poslata je na analizu u ministarstva ribolova i lova Aljaske.

Nakon prvih testova, stručnjaci su ustanovili da je riba stara najmanje dva veka, što predstavlja novi rekord. Prethodni je držala riba stara 175 leta.

Ukoliko datiranje bude potvrđeno, ovaj sebastes bi bio stariji od države Aljaske (Alaska), koja je kupovinom od carske Rusije pripala Sjedinjenim Američkim Državama 1867. godine.

Vest o ulovu ribe izazvao je bes ekologa. Prema pisanju "Newyork daily news", na hiljade aktivista za zaštitu prava životinja i drugih ljubitelja prirode protestovalo je zbog ubijanja ovako retkog primerka.

Njihovo nezadovoljstvo, međutim, nimalo nije uznemirilo Libmena, koji je ponosno pozirao sa svojim trofejnim ulovom i izjavio da ribu namerava da izloži u svojoj kući u Sijetlu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs