običaji za praznik

SLAVIMO SVETOG PANTELIJU: Narod praktikuje posebne običaje za ovaj praznik - svaki početak doneće blagostanje

Sveti Pantelejmon smatra se već skoro 2.000 godina zaštitnikom medicine i farmacije

Zanimljivosti
10:06h Autor:
SLAVIMO SVETOG PANTELIJU: Narod praktikuje posebne običaje za ovaj praznik - svaki početak doneće blagostanje
Foto: Profimedia

Pravoslavna crkva i njeni vernici 9. avgusta proslavljaju praznik Svetog velikomučenika Pantelejmona, u našem narodu poznatog i kao Sveti Pantelija.

Sveti velikomučenik Pantelejmon (na grčkom znači pun samilosti, sveosećajan) rodom je iz Nikomidije (današnji grad Izmir u Turskoj), od oca neznabošca i majke hrišćanke.

Još kao mladić izučio je lekarske nauke. Imao je velike isceliteljske moci. Uspeo je da izleči jednog slepca, kojeg su lekari uzalud lečili. Lekari su ga optužili caru Maksimilijanu, pred kojim se on izjasnio hrišćaninom, te bio osuđen na smrt.

Sveti Pantelejmon
foto: Youtube

Legenda kaže da je na gubilištu Pantelija klekao da se pomoli. Dželat ga je udario mačem po vratu, ali se mač polomio. I nije ga mogao poseći sve dok svetitelj nije završio molitvu i sam rekao da je spreman.

Za Svetog Panteliju narod veruje da je brat Svetog Ilije.

Ako planirate započinjanje nekog posla, danas je pravi dan za to! Veruje se da će svaki rad Sveti Pantelejmon blagosiljati i učiniti uspešnim.

Slično, valja se da se ovog dana krene na put! Sveti Pantelejmon je bio veliki putnik, a danas je zaštitnik svih kojima je drum drugi dom.

U Srbiji relativno mali broj ljudi ovog svetitelja slavi kao krsnu slavu. Zato, ako se na današnji dan dva nepoznata čoveka sretnu u crkvi sa slavskim kolačem u rukama, obavezno treba da se izljube i čestitaju jedan drugom slavu, jer se veruje da su sigurno rod.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs