Isprobajte i vi

Feng šui lekovite boje: Crvenu izbegavajte u spavaćoj, žutom akcentujte dnevnu sobu

Svaka boja simbolizuje nešto, i ima različito značenje i delovanje na naš život. Boje se u Feng šuiju koriste kao lekovi za određene životne oblasti, i njihovo korišćenje uvek zavisi od toga šta želimo da postignemo (koju promenu) u kojoj životnoj oblasti
Zanimljivosti
21:10h Autor:
Feng šui lekovite boje: Crvenu izbegavajte u spavaćoj, žutom akcentujte dnevnu sobu
Foto: Shutterstok

Boje na nas, s obzirom na to da smo biološka bića, deluju i fiziološki, ali i na mnogo drugih, različitih načina. Svaka boja simbolizuje nešto, i ima različito značenje i delovanje na naš život. Boje se u Feng šuiju koriste kao lekovi za određene životne oblasti, i njihovo korišćenje uvek zavisi od toga šta želimo da postignemo (koju promenu) u kojoj životnoj oblasti.

OVDE saznajte kako boje koje ne volite otkrivaju vaš karakter.

Boje utiču na to kako ćemo da doživljavamo naš životni prostor i kako ćemo se u njemu osećati. Istraživanja su pokazala da previše crvene boje uzrokuje hiperaktivnost, i da su se deca u jednoj eksperimentalnoj školi u kojoj je dominirala crvena boja gotovo penjala po zidovima od viška energije koja je bila uzrokovana crvenom bojom.

Crvena boja

Predstavlja energiju vatre, živa je i aktivna, pulsirajuća energija. Koristi se onda kada neke stvari želimo da uradimo brzo, odnosno da ih materijalizujemo. Ona stimuliše aktivnost, ali se, recimo, ne preporučuje kao dominantna boja u spavaćoj i dnevnoj sobi, jer čak i crvene zavese tu mogu da budu uzrok nesanice. Crveni zidovi u kuhinji i trpezariji loše deluju na probavu i prekomerno stimulišu apetit. Čak i krupni detalji crvene boje u jednoj prostoriji uznemiravaju um, i doprinose migreni, nestrpljenju i anksioznosti.

Kako da opremite spavaću sobu uz pomoć Feng Šuija saznajte OVDE.

Previše crvene boje u jednom prostoru može da unese konfliktnu energiju, i zato se ta boja preporučuje samo u detaljima u životnom prostoru. Otvorene rane, kao i neke povrede teže zarastaju u prisustvu crvene boje, a korišćenje crvene boje u zatvorima i mentalnim ustanovama pokazalo je da ona negativno utiče jer izaziva nasilno i agresivno ponašanje.

S druge strane, crvena boja može da bude izuzetno korisna, i kod pasivne ili stidljive dece korišćenjem crvene boje u garderobi ili detaljima u sobi, roditelji mogu mnogo da postignu. Pravilna upotreba crvene boje podstiče strast i senzualnost i stimuliše libido. U životnom prostoru se kao lek koristi kada neka oblast života treba da se aktivira, ali i tada se koristi izuzetno oprezno i u detaljima, tek da naglasi ono što želimo da postignemo (crveni ram, na primer).

Pročitajte ga na osnovu posteljine - žarke boje vole buntovnici, neutralne direktni muškarci. OVDE saznajte više o tome.

Žuta boja

Odnosi se na zemlju i u prostoru se koristi da bi stimulisala ukućane da postanu svesni energije zajedništva. Žuta boja sama po sebi promoviše društvenost. Ova boja je više inspirišuća nego stimulišuća i više usmerena ka intelektu i društvu. Motiviše individue da razmotre svoje odnose i izvlači introvertne ljude iz osećaja usamljenosti ili neraspoloženja.

OVDE saznajte kako boje cveća koje imate u bašti utiču na vaše raspoloženje.

U kombinaciji sa crvenom (ili njihova mešavina, narandžasta), žuta potvrđuje jaku okupljajuću energiju. Žuta sa zelenom nije dobra kombinacija sem ako nema i crvene u detaljima koja će te dve boje povezati.

Preporuka feng šuija koja se odnosi na crvenu boju, odnosi se i na žutu, a to je da se sve jake boje koriste dozirano, i da ne treba da budu dominantne u nekom životnom prostoru. One se koriste samo kao akcenti, onda kada želimo svesno da postignemo određeni efekat.

Adut svake žene - koje četiri boje podižu seksepil saznajte OVDE.

Crna i plava boja

Ove boje se odnose na vodu. Plava je opuštajuća, i u nekom prostoru potrebno je, u poređenju sa crvenom, puno više plave boje da bi se naglasio efekat opuštenosti i mira. Crna boja smanjuje životnu energiju i može da uzrokuje depresivnost ili nedostatak volje. S druge strane, ona je izuzetno korisna kad se koristi u malim količinama jer tada definiše ideje i namere, pomaže koncentraciji i pomaže da ukućani postanu mnogo precizniji.

Tamne boje, kao što su siva i crna, mogu uzrokovati neutralnost i nedefinisanost, i zato se koriste samo u kombinaciji sa jačim bojama. Korišćenje sive ili sivomaslinaste kao pretežne u školskim učionicama, ili vladinim ustanovama i prostorijama, čini da ove prostorije i boravak u njima doživljavamo kao izuzetno dosadne.

OVDE saznajte 10 osnovnih Feng Šui saveta.

Bela boja

Spada u neutralnu boju, i dobra je kao podloga koja onda efikasno može da naglasi bilo koju drugu boju, i zato je dobro druge boje koristiti u detaljima na beloj podlozi. Ona sugeriše i čistoću i profinjenost, ali i harmoniju svih drugih boja.

Zelena boja

U feng šuiju označava rano jutro i proleće. Ona je dominantna boja biljnog sveta i simbolizuje rast. Zato se koristi u onim bagvama - odnosno u životnim oblastima u kojima želimo da napredujemo i "porastemo". Talasna dužina zelene boje podstiče kosti i čvrste strukture na oporavak, a ima lekoviti efekat i na jetru i žuč.

Šta vam treba za ljubavni Feng šui saznajte OVDE.

Previše zelene u nekom prostoru može kreirati naivni idealizam, i odvojiti osobu od stvarnosti. Ali, ako je koristimo umereno ona stimuliše naše mogućnosti i utiče pozitivno na naš nervni sistem. Takođe, zelena boja se koristi tamo gde treba podstaći poverenje u sebe i svoje mogućnosti. Kombinacija zelene sa crvenom je dobra kombinacija koja zdržava pozitivna svojstva obe boje (rast, ali i aktivnost).

Ljubičasta boja

Koristi se onda kada treba umiriti energiju jednog prostora, ali se ne koristi u poslovnim prostorijama, jer može da izazove pospanost radnika. Tamo gde je novac primarni cilj, korišćenje ljubičaste boje neće dati željeni efekat, jer samo jače boje pomažu oko materijalnih stvari i pomažu da se one brže konkretizuju.

Kako da uz malo truda i ne previše novca unesete u svoj dom pozitivnu energiju pomoću Feng Šuija saznajte OVDE.

Kada se radi o korišćenju mirnih boja (plava, ljubičasta) onda ih u jednom prostoru, ako želimo da postignemo efekat smirenosti i opuštenosti, moramo koristiti obilnije, da bi se postigao željeni efekat. Previše intenzivnih boja (narandžasta, crvena) može izazvati neželjene efekte, a puno različitih boja u jednom prostoru može gotovo izazvati slepilo za boje, jer tada oko ne može da razlikuje jedu boju od druge.

Kako da ukrotite energiju opasnosti u vašem domu pomoću Feng Šui moći cveća pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs