VEROVANJE KAŽE

NOĆAS OBAVEZNO OVO STAVITE ISPOD JASTUKA I DESIĆE SE ČUDO: Ujutru ćete saznati kakva vas sudbina čeka!

Ispoštuje ovaj običaj

Zanimljivosti
12:29h Autor:
NOĆAS OBAVEZNO OVO STAVITE ISPOD JASTUKA I DESIĆE SE ČUDO: Ujutru ćete saznati kakva vas sudbina čeka!
Foto: Profimedia

Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva i za njega se vezuje veliki broj običaja i verovanja.

Danas se Crkva seća događaja koji su neposredno prethodili Hristovom raspeću – od trenutka kada je Isus izveden pred sud Pontija Pilata, pa sve do momenta kada je skinut sa krsta i položen u grob koji su čuvali vojnici kako bi sprečili da neko ukrade telo.

Danas se strogo posti, ne peva se, ne veseli se, a do Uskrsa, nedelje kada je Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona jer ona simbolizuju radost, nego se vernici pozivaju u hram drvenim klepetalima.

Na Veliki petak se u hramovima iznosi plaštanica na posebno ukrašen sto koji simbolizuje Hritov grob Hristov, ispred oltara. U nekim krajevima, običaj je da se vernici posle celivanja plaštanice, provlače ispod stola na koji je položena plaštanica. Po narodnom verovanju ako se u tom trenutku pomole Bogu i pomisle neku lepu želju, ona će im se sigurno ostvariti.

Danas ne uzimajte igle i eksere… stari kažu, ne valja se! Ovaj dan se naziva i “Raspeti petak”, pa se veruje da danas ne valja dirati oštre predmete da se ne bi “povređivale Isusove rane”. Zbog toga danas obućari i krojači ne rade.

Takođe, veruje se da će devojke koje na današnji dan uberu cveće iz crkvene porte i stave ga pod jastuk u noći uoči Velike subote sanjati onoga ko im je suđen.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs