Pravilna nega

KAKO DA VAM PRIRODNA JELKA OSTANE ZELENA I SVEŽA DO KRAJA PRAZNIKA: Zalivajte je ovim i ne brinite!

Ovako će vam trajati gotovo mesec dana

Zanimljivosti
Autor:
KAKO DA VAM PRIRODNA JELKA OSTANE ZELENA I SVEŽA DO KRAJA PRAZNIKA: Zalivajte je ovim i ne brinite!
Foto: Shutterstock

Novogodišnja i praznična idila ne bi se u potpunosti mogla zamisliti u domu u kome nije okićena bajkovita jelka, te se u poslednjih 15 godina sve ćešće životni prostor dekoriše veštačkim jelkama, s obzirom na to da je prihvaćeno mišljenje da je mnogo isplativija solucija, ali i ima manje mesta za spremanja i opadanje iglica, piše Glossy.

No, nijedna veštačka jelka ne može nadomestiti toplinu, praznični miris bora i atmoferu koju će vam u dom uneti prirodna jelka sa busenom koju kasnije možete zasaditi u svom dvorištu, pokloniti prijateljima ili rasadniku.

Zdrava sadnica sa busenom u kućnim uslovima bi kao okićena jelka mogla da preživi 20 i više dana, ukoliko je pravilno negujete.

U gotovo svim ovim rasadnicima trenutno postoji ponuda četinarskih sadnica koje su namenski proizvedene u svrhu novogodišnjih jelki.

jelka
foto: Shutterstock

Najčešće vrste koje se biraju jesu:

obična jela

obična smrča

dugoigličava jela

bodljikava smrča

srebrna smrča

pančićeva omorika

Ukoliko ste se ove godine odlučili za ovu prirodnu jelku donosimo vam trik koji će pomoći da ona ostane što duže zelena i sveža.

Recept:

dva čaše gaziranog soka od limuna

čaša vode

pola šolje ohlađenog čaja od koprive

Pomešajte sastojke navedenim redosledom i sipajte u staklenu bocu. Dobro promućkajte, pa ovom mešavinom zalivajte jelku nekoliko dana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs