PAŽLJIVO ČITAJTE

SMEŠKAJU VAM SE U LICE, A NE ŽELE VAM NIŠTA DOBRO: 5 sigurnih znakova da imate posla sa pasivno agresivnom osobom!

Psiholozi objašnjavaju

Zanimljivosti
Autor:
SMEŠKAJU VAM SE U LICE, A NE ŽELE VAM NIŠTA DOBRO: 5 sigurnih znakova da imate posla sa pasivno agresivnom osobom!
Foto: Shutterstock

Da li u vašem životu postoji neko zbog koga se stalno osećate kao da ste na emocionalnom toboganu? Da li poznajete osobu koja je prijateljski raspoložena jedan dan, ali se drugog ponaša čudno, ljuti se i ne želi da razgovara? Da li neka odoba iz okruženja prekida razgovor kada se započne tema o emocijama?

Ako ste na bilo koje od ovih pitanja odgovorili sa „da“, velika je verovatnoća da imate posla sa pasivno agresivnom osobom.

Pasivna agresija je definisana kao namerni i maskirani način izražavanja osećanja besa. Uključuje čitav niz ponašanja dizajniranih tako da uznemiri drugu osobu, a da ona ne prepozna bes osobe koja joj se obraća.

Ovih 7 uobičajenih pasivnih agresivnih fraza mogu vam poslužiti kao sistem ranog otkrivanja, pomažući vam da prepoznate skriveno neprijateljstvo:

1. Nisam ljuta

Negiranje osećaja besa je klasično pasivno agresivno ponašanje. Umesto da bude iskrena kada je ispituju o osećanjima, pasivno agresivna osoba će insistira na tome da nije ljuta, čak i kada kipi iznutra.

2. Dobro. U redu

Optuživanje i povlačenje iz diskusije su primarne strategije pasivno agresivne osobe. Budući da je pasivna agresija motivisana verovanjem osobe da će direktno izražavanje besa samo pogoršati njegov život, ovakve osoba koristi fraze poput „Fino“ i „Šta god“.

3. Nisam znala da misliš sad

Iako svi mi volimo da s vremena na vreme odložimo neprijatne zadatke, ljudi sa pasivnim agresivnim ličnostima oslanjaju se na odugovlačenje kao na način da frustriraju druge, a da ih ne moraju direktno da ih odbiju.

4. Ti si perfekcionista

Kada odlaganje nije opcija, sofisticiranija pasivna agresivna strategija je izvršavanje zadataka nepotpuno. Kada joj se zameri da zadatak nije dovoljno dobro urađen, reći će: "Ti si preveliki perfekcionista, zato ti ništa nije dovoljno dobro"

OVAKO NIKADA NIKO NEĆE VAMA MANIPULISATI: Zašto je važno da umete da kažete NE!

Devojka, Portret, Lice, Žena, Depresija
foto: Shutterstock

5. Mislila sam da znaš

Braneći se neznanjem, pasivno agresivna osoba će vas uvući u problem, istovremeno uživajući u vašim nevoljama i mukama.

6. Odlično si to uradio s obzirom na tvoj nivo obrazovanja

Ovakva vrsta "komplimenta" je krajnje društveno prihvatljivo sredstvo kojim vas pasivna agresivna osoba vređa do srži. Ako vam je iko ikada rekao nešto slično velika je šansa da ste se susreli sa pasivno agresivnom osobom.

7. To je bila šala

Sarkazam je uobičajeno sredstvo pasivno agresivne osobe koja neprijateljstvo izražava naglas, ali na društveno prihvatljiv, indirektan način. Ako pokažete da ste uvređeni pasivno agresivna osoba će igrati na kartu žrtve pitajući: "Zar se sa tobom čovek ne može našaliti?"

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs