Neverovatno

1986. GODINE, OVA FOTOGRAFIJA JE OBIŠLA SVET: Nazvana je Poljubac života, a evo kako je nastala!

Autor ove fotografije, Roko Morabito dobio je Pulicerovu nagradu za svoj rad

Zanimljivosti
10:17h Autor:
1986. GODINE, OVA FOTOGRAFIJA JE OBIŠLA SVET: Nazvana je Poljubac života, a evo kako je nastala!
Foto: Wikipedia/Roko Morabito

Fotografiju nazvanu "Poljubac života", koju je 1967. godine snimio Roko Morabito, prikazuje komunalnog radnika po imenu Džej D. Tompsona kako daje usta na usta svom kolegi Rendalu G. Čampionu nakon što je ovaj ostao bez svesti nakon kontakta sa niskonaponskim kablom.

Radnici su obavljali rutinsko održavanje kada je Čampion zakačio jednu od niskonaponskih vodova na samom vrhu stuba. Čovek se odmah onesvestio, a sigurnosni pojasevi su sprečili pad. Tompson, koji se uspinjao ispod njega, brzo je došao do njega i izvršio reanimaciju usta na usta. S obzirom na okolnosti, nije mogao izvesti oživljavanje, ali je nastavio sa vežbama disanja, koja su punila pluća nesrećnog čoveka sve dok se nije osetio lagani puls. Tompson je zatim otkopčao pojas i spustio kolegu na zemlju. Zatim je Tompson i još jedan radnik sproveo oživljavanje na terenu (masažu srca), tako da je Čampion bio živ do dolaska hitne pomoći, a na kraju se i sasvim oporavio.

Ono što je još neverovatnije je to što Čampion ovo nije samo preživeo zahvaljujući Tompsonu, već je poživeo i dodatnih 35 godina. Umro je 2002. godine u 64. godini.

Tompson je i danas živ.

Kako je došlo do pomenute fotografije?

Roko Morabito se vozio zapadnom 26. ulicom u julu 1967. godine ka svom drugom zadatku kada je ugledao Čampiona kako visi sa stuba. Pozvao je hitnu pomoć i uzeo kameru.

"Prošao sam pored ovih ljudi i otišao na zadatak, da ispratim štrajk", kaže Morabito. „Napravio sam osam slika tokom štrajka. Mislio sam da se vratim da vidim mogu li da škljocnem još jednu sliku." Ali, kad se Morabito vratio istim putem „čuo sam vrištanje. Podigao sam pogled i video tog čoveka kako visi. O Bože. Nisam znao šta da radim. Brzo sam slikao. Džej D. Tompson je trčao prema stubu. Otišao sam do automobila i pozvao hitnu pomoć. Vratio sam se do stuba i video kako Tompson daje veštačko disanje Čampionu. Odmicao sam se toliko daleko dok nisam udario u kuću iza sebe i nisam mogao dalje. Napravio sam još jednu sliku. Tada sam čuo Tompsona kako viče: Diše!!".

Roko Morabito dobitnik je Pulicerove nagrade 1968. za fotografiju zvanu kao "Poljubac života". Fotografija je objavljena u novinama širom sveta. Morabito, je rođen u Njujorku preselio se na Floridu kada je imao 5 godina, a sa 10 je radio kao prodavac novina. Služio je u Drugom svetskom ratu u vazdušnim snagama Kopnene vojske. Nakon rata vratio se u novine i započeo svoju fotografsku karijeru snimajući sportske događaje za novine. Radio je za Žurnal 42 godine, od toga 33 kao fotograf, sve do penzionisanja 1982. Morabito je umro 5. aprila 2009. godine dok je bio u bolnici.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs