Učestvovale su i žene

NAJČUDNIJI MEČ U ISTORIJI OLIMPIJSKIH IGARA: Sa tribina ga pratio jedan jedini gledalac!

Zbog potpunog izostanka interesovanja publike, izbačen je sa liste olimpijskih disciplina

Zanimljivosti
Autor:
NAJČUDNIJI MEČ U ISTORIJI OLIMPIJSKIH IGARA: Sa tribina ga pratio jedan jedini gledalac!
Foto: Wikipedia

Olimpijske igre u Parizu 1900. po mnogo čemu su bile jednistvene. Osim gomile “neobičnih sportskih nadmetanja” koje su te godine održana, tada je organizovano i, do sada, jedino olimpijsko takmičenje u kroketu!

Takmičilo se desetoro učesnika - sedam mučaraca i tri žene (po čemu je ovo nadmetanje ušlo u istoriju kao jedno od prvih na kome su učešće ravnopravno uzele i žene). Takmičarke u kroketu i učesnice teniskog turnira bile su prve žene na nekim olimpijskim igrama.

Izveštaja i rezultata sa ovog takmičenja ima veoma malo, a kako su svi takmičari osim jednog Belgijanca bili francuski državljani nejasno je i da li je bilo moguće održati pravo olimpijsko nadmetanje.

Kroket
foto: Wikipedia

Ipak, kroket je poražen i na jednom drugom nivou - jednostavno, nije se dopao publici. Zabeleženo je da je prodata SAMO JEDNA KARTA! Kupio ju je stariji engleski gospodin koji je za tu priliku doputovao specijalno iz Nice.

Na kraju, Belgijanac je ispao u kvalifikacijama, pa su svi pobednici bili Francuzi. Do danas je ostalo nejasno i to da li je francuski par koji je pobedio u grupnom takmičenju uopšte imao konkurenciju.

Zbog svega navedenog kroket je izbačen iz olimpijskih disciplina.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs