Primenite ih

Neka razgovor za posao bude uspešan: Mali saveti od HR stručnjaka!

Klišei ne prolaze, pogotovo ne na razgovoru za posao. Budite svoji i orginalni, trudite se da pokažete sve što znate i shvatite da je nervoza sasvim prihvatljiva
Zanimljivosti
08:56h Autor:
Neka razgovor za posao bude uspešan: Mali saveti od HR stručnjaka!
Foto: Shutterstock

Na razgovoru za posao ne ponavljajte fraze koje ste pročitali na internetu, naučite osnovne stvari o kompaniji u kojoj želite da radite i potrudite se da pošaljete originalno motivaciono pismo, poručili su mladima stručnjaci za ljudske resurse.

Direktorka ljudskih resursa koja odlučuje ko će dobiti posao u jednoj našoj velikoj kompaniji Tijana Tadić, rekla je da je na intervjuu za posao bitno predstaviti sebe u pravom svetlu i govoriti istinu.

Svaka laž je lako proverljiva, a pored lažnih informacija, problematične su i fraze koje kandidati nalaze na internetu.

Mi smo profesionalci i umemo da prepoznamo floskule koje kandidati nauče sa interneta poput one ‘ja sam radoholičar’, ili ‘zapostavio sam i porodicu, decu i prijatelje zato što sam vredni radnik i želim da izgaram na poslu’...To nije nešto što na razgovoru za posao želimo da čujemo”, kaže Tadić.

Intervju za posao je stresna situacija, navodi ona, i dodaje da je sasvim u redu biti nervozan ili imati znojav dlan. Tadić je dala i savet za one kojima se dlanovi znoje:

“Antiperspirant na desni dlan i on će biti suv. Tako vam neće biti neprijatno kad se rukujete sa menadžerom ljudskih resursa”.

Ključno prilikom odabira kandidata je, kako kaže, njegova stvarna motivacija i potencijal, dok na svemu ostalom može da se radi.

“Ipak, priprema za razgovor za posao podrazumeva istraživanje o kompaniji, odlazak na veb sajt i informisanje preko prijatelja, klijenata kako bi dobro poznavali proizvode i vrednosti te firme”, rekla je sagovornica.

Menadžerka jednog popularnog srpskog sajta Milica Ivić izjavila je da mnogi greše što u biografiji ne navode radno iskustvo ako ih firma nije prijavila, ili volontiranje, pa čak se, kako kaže, računa i rad preko studentske zadruge, jer i to govori o osobi.

“Mladi u CV obično ne stave iskustvo poput volontiranja, rada u kafićima ili preko omladinskih zadruga. Nama se desavalo da tek na razgovoru dođemo do toga šta su sve radili, a nisu upisali u CV. Na pitanje zašto to nisu uradili, obučno odgovore, ‘pa tamo nisam bio prijavljen’”, kaže Ivić.

Ona savetuje da se u biografiji obavezno sve navede, jer to HR menadžerima mnogo znači. Kako je ukazala, fraze treba izbegavati.

Mnogi pišu da su timski igrači, kako mogu da rade pod stresom, ali to su neke uopštene stvari na osnovu kojih mi ne možemo da zaključimo ništa. Zato je važno motivaciono pismo gde se vidi kakva je osoba kandidat, kakve vrednosti ima. To je suština, da se preklope vrednosti kompanije i kandidata, a veštine i posebna znanja se nadomeste” poručuje sagovornica.

Upitana koje biografije se odbacuju u startu, HR stručnjak Nataša Prodanović, kaže da postoji puno parametara koji se uzimaju u obzir.

Kriterijumi variraju od pozicije do pozicije za koju se osoba prijavila. Ne uključujemo u dalji tok selekcije kandidate koji u biografijama nisu odgovorili na osnovne uslove konkursa”, kaže Prodanović.

Direktori kompanija ne učestvuju u procesu odabira, ali imaju očekivanja od onih koji dobiju posao.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs