Verovali ili ne

Evo kako je izgledao život Lise Montgomeri, žene koja je juče pogubljena: Poroti je trebalo 5 sati da je osude na smrt!

Ovo je prvi slučaj pogubljenja žene, još od 1953. godine

Zanimljivosti
09:30h Autor:
Evo kako je izgledao život Lise Montgomeri, žene koja je juče pogubljena: Poroti je trebalo 5 sati da je osude na smrt!
Foto: Profimedia

Juče je u Indijani pogubljena Lisa Montgomeri, jedina žena koja je u saveznom zatvoru čekala na izvršenje smrtne kazne. Njeno pogubljenje prvo je sprovedeno nad ženomjoš od 1953. godine.

Montgomeri (52) je 2007. osuđena u Misuriju zbog otmice i ubistva Bobi Džo Stinet, žene koja je bila u osmom mesecu trudnoće i čiju je bebu isekla iz materice. Dete je preživelo.

Pogubljenje Montgomerijeve je više puta odlagano jer je odbrana tvrdila da ona nije mentalno u stanju da shvati razlog kazne, međutim, Vrhovni sud je uklonio poslednje prepreke odbacujući odluku nižeg suda o odlaganju.

Zlostavljana od najranijeg detinjstva

Lisu Montgomeri tragedije su pratile ceo život, a sve je počelo i pre nego što je rođena. Prema izjavama njenog oca, Lisina majka Džudi Saugnesi opijala se tokom cele trudnoće, zbog čega je njihova ćerka rođena s fetalnim alkoholnim sindromom.

Prvo seksualno zlostavljanje doživela je sa samo tri godine. Njenu osmogodišnju sestru Dijanu tada je silovao muškarac koji je trebalo da ih čuva. Lisa je celo vreme ležala u istom krevetu.

U 11. godini to je iskusila i na svojoj koži. Njen očuh Džek Kleiner, alkoholičar koji je redovno tukao Lisu i njenu majku, silovao ju je jednom ili dva puta nedeljno. Idućih godina silovanje je postalo toliko uobičajeno da je Kleiner izgradio posebnu sobu pored njihove kamp-kućice u kojoj ih je mogao zlostavljati, a da niko ne čuje zapomaganje, piše The Guardian.

Dok bi je silovao i zlostavljao, očuh je Lisu gušio jastukom. Ako bi se opirala, njenom glavom bi udarao u betonski pod, zbog čega je pretrpela povrede mozga koje će i kasnije biti vidljive na magnetnoj rezonanci.

Kad je njena majka jednom prilikom ušla u sobu za vreme silovanja, bila je toliko razjarena da je otišla po pištolj i prislonila ga svojoj ćerki na glavu. Vikala je: "Kako si ovo mogla da mi uradiš?"

S vremenom je zlostavljanje postajalo sve gore. Lisin otac bi pozivao svoje prijatelje da je satima zajednički siluju i uriniraju po njenom telu. U zlostavljanju je učestvovala i majka koja bi u zamenu za kućne poslove prodavala Lisino telo električarima i vodoinstalaterima.

Kada je bila tinejdžerka, Lisa se poverila rođaku koji je u to vreme bio zamenik šerifa. Rekla mu je da je muškarci vežu, premlaćuju je i uriniraju po njoj. Umesto da joj pomogne, rođak ju je odvezao automobilom i ostavio u kući njenog očuha.

Kad se njena majka razvela od svog drugog supruga, ona i Lisa su na sudu svedočile o seksualnom zlostavljanju. Sudija je prigovorio majci da je trebalo da prijavi zlostavljanje, ali ni on sam to nije učinio, piše BBC.

Lisa Montgomeri
foto: Profimedia

U braku je tražila spas. I muž je silovao

S 18 godina Lisa Montnomeri se udala za sina svog očuha. Za samo pet godina braka, rodila je četvoro dece, ali brak joj ipak nije pružio beg od zlostavljanja kojem se nadala. Lisin brat je slučajno našao snimak koji je prikazivao Lisu dok je tuče i siluje njen muž.

"Bilo je nasilno kao scena iz horora. Bilo mi je zlo dok sam gledao. Nisam znao šta bih rekao svojoj sestri", izjavio je kasnije.

Prijatelji i porodica počeli su da primećuju kako se Lisa sve više "gubi u svom svetu". Njeni advokati tvrde da su to bili prvi znaci mentalnih bolesti, između ostalog bipolarnog poremećaja, kompleksnog posttraumatskog stresnog poremećaja, disocijativnog poremećaja i povrede mozga.

Lisa Montgomeri se nakon nekog vremena razvela od svog prvog muža i udala se za Kevina Montgomerija. U tom razdoblju je počela da tvrdi da je trudna iako to nije bilo moguće. Naime, nakon rođenja četvrtog deteta Lisa je prošla postupak trajne sterilizacije.

Kako tvrde njeni advokati, Lisa je strahovala da će je bivši suprug uhvatiti u laži i iskoristiti to da dobije starateljstvo nad njihovom decom. Upravo taj strah će na kraju dovesti do zločina zbog kojeg će Lisa Montgomeri biti osuđena na smrtnu kaznu.

Lisa Montgomeri
foto: Profimedia

Ubistvo Bobi Džo Stinet

16. decembra 2004. godine, kada je imala 36 godina, Lisa Montgomeri je iz svoje kuće u Kanzasu otputovala u gradić Skidmore u Misuri. Tamo je trebalo da se sastane sa Bobi Džo Stinet, ženom u osmom mesecu trudnoće koju je upoznala na forumu za ljubitelje pasa.

Prethodno se sa Stinet dogovorila da će kupiti jednog od njenih pasa, ali čim je Lisa ušla u njen dom, napala je trudnicu i udavila je užetom. Odmah nakon ubistva, kuhinjskim nožem je izvadila fetus iz materice. Dete je preživelo i Lisa Montgomeri ga je odnela u svoj dom u Kanzas. Tvrdila je da je to njeno dete koje je rodila dan ranije.

Policija joj je vrlo brzo ušla u trag, oduzela joj dete i vratila ga ocu.

Nakon hapšenja, advokati su obranu temeljili na teoriji da je Bobi Džo Stinet ubio Lisin brat, iako je on imao u to vreme čvrst alibi. Tim advokata koji je kasnije preuzeo obranu Lise Montgomeri tvrdi da je taj potez uništio njen kredibilitet, zbog čega je na kraju i propala odbrana utemeljena na neuračunljivosti, piše BBC.

Poroti je trebalo pet sati da je proglase krivom, a već sledućeg dana Lisa Montgomeri je osuđena na smrtnu kaznu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs