Stara verovanja

Novogodišnji običaji koji se poštuju decenijama: Šta treba uraditi za doček da privučete sreću, ljubav i bogatstvo!

U Novu godinu ne treba ulaziti sa nekih dugovima ili neplaćenim računima, ali ni svađama i nerešenim sukobima, kaže jedno od verovanja

Zanimljivosti
Autor:
Novogodišnji običaji koji se poštuju decenijama: Šta treba uraditi za doček da privučete sreću, ljubav i bogatstvo!
Foto: Shutterstock

Kakva sujeverja prate doček Nove godine i šta bi to trebalo da izbegavate, a šta da uradite za novogodišnje veče, prema starim verovanjima?

  • Obavezno je ljubljenje dragih osoba u ponoć. Ljubljenje i čestitanje doneće Vam emotivnu povezanost i bliskost sa tim osobama i u narednoj godini.
  • Da bi ste u sledećoj godini imali dosta hrane i para tako i treba da je dočekate. Dakle, frižider treba da bude pun, a u svaki od novčanika u kući stavite bar malo novca.
  • U Novu godinu ne treba ulaziti sa nekih dugovima ili neplaćenim računima, ali ni svađama i nerešenim sukobima.
  • Kao i za običaj vezan za Božić, kada je prva osoba koja nam ulazi u kuću položajnik, isto je tako bitno i ko će vam prvi zakoračiti u kuću nakon dočeka Nove godine. Ta osoba bi trebalo da ispunjava nekoliko kriterijuma:

- Osoba bi trebalo da kuca i da bude rado primljena u kuću.

- Bilo bi dobro da donese neki mali poklon kao što su, recimo, nočić parčence hleba ili nešto slično.

- To bi trebalo da bude malđi, lep muškarac.

- Niko ne bi smeo da izlazi iz kuće pre nego što on stigne.

- Takođe, on ne bi trebalo da izađe na ista vrata na koja je ušao.

- Osoba ne bi trebalo da ima plavu ili crvenu kosu.

  • Poželjno je da se za Novu godinu jede prasetina u kupus. To ima uporište u narodnim verovanjima. Za razliku od krave koja je mirna životinja, prase je dinamična. Zato se veruje da će oni koji za novogodišnje veče jedu prasetinu napredovati u idućoj godini. Takođe, ne bi trebalo da jedete piletinu i ćuretinu. Razlog za ove je što se ove životinje u mnogim kulturama smatraju "prljavim". Zapravo, ta "prljavština" izraz je siromaštva.
  • Trebalo bi prvog januara da uradite nešto malo, što će označavati da će i u sledećoj godini biti posla. Ipak, ne treba preterivati jer ako radite mnogo a naročito ako započinjete neku novu aktivnost to znači da u narednoj godini nećete imati uspeha.
  • Za novogodišnje veče bilo bi dobro da obučete nešto novo jer to obeležava da ćete se "ponavljati" i u sledećoj godini. Isto tako, poznato je da je da treba ubući crvene gaćice jer one donose sreću u ljubavi.
  • Otvorite vrata i prozore i pravite dosta buke. Otvoreni prozori omogućuju lakši odlazak stare godine dolazak nove. Bukom i veseljem se teraju zli duhovi pa se potrudite da bude što jača.
  • Ne bi trebalo da iznosite ništa iz kuće prvog januara. To znači bukvalno ništa, pa čak ni đubre.
  • Prvog dana Nove godine ne bi trebalo da perete veš ili sudove. Ovo, kažu, simbolizuje da će u narednoj godini neko nestati iz kuće.
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs