ČERNOBILJ SE I DALJE ISTRAŽUJE

Misterije Černobilja: Naučnici nakon 33 godine uspeli da otkriju šta se dešava unutar čuvenog Reaktora 5!(VIDEO)

Pomoću nove tehnologije, 33 godine kasnije, naučnici su dobili priliku da zavire i u peti reaktor nuklearke, koja je prouzrokovala jednu od najvećih katastrofa u novijoj istoriji.

Zanimljivosti
22:00h Autor:

Razorna eksplozija koja se 1986. godine dogodila u Reaktoru 4 černobiljske elektrane i izazvala nuklearnu katastofu, i dalje je premet ispitivanja.

Mračna unutrašnjost černobiljske kontrolne sobe Reaktor 4, u kojoj je došlo do razorne eksplozije 1986. godine, sada je zvanično otvorena za turiste - sve dok su spremni da obuku Hazmat odelo pre ulaska i podvrgnu se radiološkim ispitivanjima po izlasku.

Iako u Pripjat i Černobilj danas mogu da odu i turisti, postoje neki delovi koji su još uvek nedovoljno ispitani.

Jedna od misterija donedavno bio je i Reaktor 5 koji je u trenutku eksplozije bio u završnoj fazi izgradnji. Kako se nalazi u rizičnoj zoni, naučnici nisu bili sigurni da li se u njegovim bazenima nalaze šipke sa osiromašenim uranijumskim gorivom.

Pomoću nove tehnologije, prošle godine, 33 godine kasnije, naučnici su dobili priliku da zavire i u peti reaktor nuklearke.

Pogledajte kako danas izgleda mesto černobiljske katastrofe:

Naime, specijalno dizajnirani dron Elios 2, kompanije Flyability, imao je zadatak da izvrši inspekciju jedne od najopasnijih i najnepristupačnijih lokacija na svetu. Misija je bila posebno zahtevna jer je dron morao da preleti zid visok 70 metara, zbog čega bi, da je došlo do gubitka signala, Elios 2 bi bio izgubljen. Međutim, let je izveden uspešno, a naulnici su dobili željene informacije - da je bazen Reaktora 5 - prazan, bez nuklearnog otpada.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs