Olovku i papir u ruke

Savladajte veštinu pisanja: Kako da napišete priču!

Iskoristite slobodno vreme i uz miris i gutljaj domaće kafe stavite na papir sve što vam padne na pamet, napišite priču i uskočite u cipele nekog samo vašeg izmišljenog lika
Zanimljivosti 06.04.2014. - 21:03h Autor: cosmopolitan.rs
Foto: Shutterstock

Svako ko ima priču može da je oživi na stranicama knjige, piše Cosmopolitan.rs.

 

Prvo, nabavite dobru svesku. Najbolje bi bilo neku kožnog poveza sa spiralom kako bi izdržala sva tumbanja (možda ćete je nositi u prirodu, na posao, u prevoz…) bez ikakvih oštećenja.

 

Napravite okvire knjige. Najbolja stvar je da počnete što je šire moguće. Želite krimić, ali vas privlači vreme Francuske revolucije? Obe kategorije su široke, ali kada ih sastavite možete suziti polje mogućnosti. Sada u najmanju ruku imate vremenski period i fokus. Postavite sebi pitanja da li će knjiga biti iz prvog lica, ili u formi priče? Da li će se baviti jednim likom, ili s više likova? Koji događaji vežu sve te likove? Može da se desi da u početku imate mnogo likova i priča. Slobodno ih razvijajte do beskonačnosti. Možda se na kraju pojavi pravi. Ništa nije za bacanje, čak ni opisi nekih novih likova koje ne možete da odmah ubacite u priču, ali vremenom mogu da utiču na razvoj.

 

Priča nikada ne mora da ide u smeru koji ste joj odredili. Ponekad priča ima svoju ideju kojim putem želi da ide. Pratite je - to je najzabavniji deo pisanja.

 

Ne dozvolite da vaš roman liči na neki drugi i ne morate slepo da pratite trendove. Ako je sada popularna priča o vampirima, idite u svom smeru.

 

Sa pripremljenom pričom i likovima ispričajte čitaocima kuda vaš heroj ide od prve do poslednje strane.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...