Za i protiv

Prijateljstvo posle raskida: Možda tu nikada nije ni bilo temelja za drugarstvo!

Lepo zvuči to da ste posle raskida ostali prijatelji, ali to je teško izvodljivo
Zanimljivosti 03.04.2014. - 21:14h Autor: 24sata.hr
Foto: Shutterstock

Postoje stavke za i protiv prijateljstva sa bivšim partnerom. Neke su očigledne, a neke i ne toliko. Bez obzira kako lepo zvuči rečenica "Budimo samo prijatelji", to je  veoma teško izvodljivo.

 

On ne želi biti "samo" prijatelj

 

Je li prijateljstvo s bivšim mit ili stvarnost, pitanje je koje muči i naučnike i sve koji su se suočili sa raskidom. Iako je ponekad moguće, ako bivši tvrdi da želi biti samo prijatelj, ali potajno se nada da ćete se pomiriti, tada je najbolje prekinuti sve veze. Teško je nastaviti dalje i pronaći novu ljubav, ako nemate čisti odnos sa starom. Taj odnos povuci-potegni može biti emocionalno težak i produžiti agoniju raskida.

 

Nikad nije ni bilo temelja za prijateljstvo

 

Veze koje se zasnivaju isključivo na seksualnoj hemiji ili one u kojoj ne postoji nikakva komunikacija osim dernjave, nisu dobar temelj za prijateljstvo. Najčešće nedostaje zajedničkih interesa i bliskosti koja ih povezuje zbog čega se na kraju krajeva i veza raspala. Sve te odlike traže se u prijateljstvu, a bez njih ono ne može ni opstati.

 

 

Više nema poštovanja

 

Međusobno poštovanje odlika je svakog zdravog odnosa, a ako ono kronično nedostaje u vezi, teško da će ga biti u platonskom prijateljstvu. Ono se gradi godinama i nije ga lako steći, naročito ako je glavni razlog za raspad veze bila prevara.

 


Zlostavljanje prelazi sa veze na prijateljstvo

 

U nasilnim vezama ljudi najčešće ostaju zato što ne znaju za bolje ili se nadaju da će se partner promeniti, međutim jednom kad prekinu, valja raskrstiti sve kontakte. Zlostavljači vole držati svoje žrtve blizu da ih mogu kontrolisati, što znači da im prijateljstvo savršeno odgovara. Takav odnos je teško prekinuti pa bilo kakva pomoć porodice, prijatelja, pa čak i terapeuta može dobro doći.

 

Ljubomorni ste na njegovu/njenu novu ljubav

 

Prijateljstvo s bivšim najčešće sprečava obostrana ljubomora. Oba bivša partnera teško podnose nove ljubavi. Nije nimalo ugodno slušati kako je bivši pronašao srodnu dušu, naročito ako ste vi još uvek sami. Takav odnos verovatno će zasmetati i njihovoj novoj devojci što znači da prijateljstvo zapravo nema budućnosti.

 

Kažite "zbogom" i nađite vremena za sebe

 

Čak i ako je veza najpre počela kao prijateljstvo, treba proći dovoljno vremena kako bi se sve smirilo. Iskoristite to vreme da poradite na sebi, iskušate hobije koji su vam dugo na čekanju, zabavite se, a na kraju i odvojite od ličnosti kakvu ste imali kao par. Tek ćete onda moći da vidite da li prijateljstvo i dalje prava vrsta odnosa koju želite imati s bivšim.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...