Šta su oni mislili

Ludi diktatori i njihove lude odluke: Svi muškarci u Severnoj Koreji moraju imati istu frizuru!

Diktatori su imali krajnje lude odluke koje su bile poštovane, onaj ko nije poštovao njihovu odluku plaćao je veliku cenu
Zanimljivosti 28.03.2014. - 19:46h Autor: dominomagazin.com
Foto: Vikipedija

Kim Jong Un je nedavno odlučio da svi muškarci u Severnoj Koreji moraju da nose istu frizuru kao on. Mislite da je to čudno? Samo pročitajte šta su sve radili neki drugi diktatori širom sveta.

 

Recimo njegov tata Kim Jong Il je jednom prilikom oteo čuvenu Južnokorejsku glumicu Choi Eun-hee u Hong Kongu. A kada je njen suprug, režiser Shin Sang-ok shvatio da mu nema žene počeo je istragu, da bi ljudi Severnokorejskog diktatora i njega oteli i odveli u Severnu Koreju. Oboje su bili u zatvoru, dok ih Dragi vođa nije pozvao na večeru i objasnio da želi da mu oni naprave filmsku industriju u Severnoj Koreji.

 

Ruski car Petar Veliki je po svaku cenu hteo da modernizuje Rusiju tako da se okružio savetnicima i stručnjacima iz zapadne Evrope. Međutim, to je išlo toliko daleko da je zabranio tradicionalne ruske duge brade. Svako ko je odbio da se brije morao je da plati porez od 100 rubalja godišnje.

 

Koliko je Nikolaj Čaušesku zla naneo Rumuniji tokom svoje vladavine dobro je poznato. Međutim, verovatno su se zaboravile sitne bizarnosti koje je činio, posebno u drugoj deceniji vlasti. Kao i mnogi drugi manijaci, i Čaušesku je sebi tepao govoreći za sebe da je "vođa" i "karpatski genije", a među njegovim ingenioznim propisima nalazi se onaj prema kom niko nije smeo da poseduje pisaću mašinu bez dozvole. Takođe, televizijske voditeljke pred kamerama nisu smele da nose nakit, a knjige koje su obrađivale teme seksualnosti i reprodukcije smatrane su “državnim tajnama i obeležene su kao "medicinski udžbenici".

 

Jedna od zastrašujućih stvari koje je Čaušesku uveo kako bi povećao natalitet odnosila se na žene koje nemaju decu. Čak i ako su bile neplodne, morale su da plaćaju porez do 10 posto mesečnih primanja.

 

Aktuelni kralj Saudijske Arabije, kralj Abdulah, možda je zainteresovan za modernizaciju saudijske kulture, obrazovanja, zdravlja i ekonomije, ali sve to i dalje samo u muškom svetu. Naime, žene i dalje ne mogu da naprave korak bez odobrenja muške osobe - ne smeju da putuju, udaju se ili da traže više obrazovanje. Osim toga, žene u Saudijskoj Arabiji ne smeju da voze automobile.

 

Osim što je bio odgovoran za smrt hiljade ljudi, bivši, danas pokojni predsednik Turkmenistana Saparmurat Nijazov imao je misiju da izgradi nacionalni identitet države, jer je smatrao da ga ona nema. Promenio je nazive dana u nedelji, kao i meseci i nazvao ih po članovima svoje porodice i turkmenistanskim kulturnim ikonama, zabranio je dugačku kosu i bradu muškarcima, proglasio je ilegalnim pevanje na plejbek na javnim koncertima i zabranio pse u glavnom gradu. Zabranio je i zlatne zube, a novinarke i voditeljke nisu smele da nose šminku.

 

Za donošenje bizarnih zakona nisu potrebni diktatori, a to dokazuje i činjenica da je u Francuskoj Orvelova "Životinjska farma" navodno podstakla donošenje propisa prema kom se svinja ne sme nazvati Napoleon. Naime, u toj satiričnoj noveli svinja Napoleon zapravo predstavlja Staljina i u mnogim je izdanjima preimenovana je u Cezar. Sumnjamo da je iko u Francuskoj danas svestan tog zakona ili da ga se pridržava.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...