Loše vreme - loše raspoloženje

Kiša, umor i ponedeljak: Zašto se osećamo kao krpe?

Iako nismo meteropate kiša može da utiče da se osećamo potišteno i bezvoljno
Zanimljivosti 24.03.2014. - 11:22h
Foto: Shutterstok

Tmurno vreme donosi i tmurne misli, pa čak i ako smo do tada negovali pozitivne vibracije. U tim danim nam ne koristi ni crveni kišobran, gardaroba vedrih boja ili bilo koji drugi trik kojim pokušavamo da zavaramo vreme.

 

Zato se osećamo iscrpljeno kao krpa?

 

Sam po sebi, pljusak ne izaziva veće fizičke tegobe i ne komplikuje postojeće bolesti. Pogoršanje reumatičnih bolova u kišnim danima ne uzrokuje toliko voda koliko vlaga koja je neizbežno prati. Istina je, međutim, da dug kišni period ili neprijatno sivi dani ne doprinose raspoloženju.

 

Nedostatak dnevne svetlosti utiče na proizvodnju hormona koji regulišu ciklus spavanje-buđenje, dakle melatonina i serotonina. Upravo pomoću dnevne svetlosti organizam luči serotonin.

 

Kada imate loš dan primenite ovih 7 stvari za bolje raspoloženje, više pročitajte OVDE.

 

U mraku se, međutim, oslobađa melatonin, važan za odmor i zdrav san. Zbog toga se u mračnim, oblačnim danima često javlja nedostatak serotonina i višak melatonin, a rezultat su: sastojak koji omogućava koncentraciju i reguliše apetit.

 

Šta preduzeti da sprečimo umor i razdražljivost?

 

Ako je umor privremen i ne poprima oblike depresije, treba se braniti odlaskom u jarko osvetljene prostore. Ukoliko ste, međutim, neprestano umorni i nemate snage ni za šta, moguće je da depresija kuca na vaša vrata. U tom slučaju smesta razgovarajte sa lekarom koji će predložiti odgovarajuće lečenje.

 

Okupite prijatelje oko sebe jer su oni jedini koji će vam pomoći da se izborite sa depresijom koju nosi loše vreme.

 

Kako se izboriti sa depresijom koju donosi ponedeljak, pročitajte OVDE.

 

Kada su vremenske promene nagle, kao što se dešava ovih dana, one stavljaju na grubu probu sposobnost organizma da reguliše toplotu: telo, jednostavno, nema dovoljno vremena da se prilagodi novoj situaciji.

 

Da nas vreme po ko zna koji put ne bi iznenadilo, stručnjaci predlažu slojevito odevanje, što znači majica preko majice, pa džemper i na kraju jakna.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...