Avganistanske virdžine

Ona je moj sin: Kad si ugrožena zato što si žensko, nemaš drugi izbor nego da postaneš muškarac! (VIDEO)

Mnoge od njih su se na različite načine borile za svoje ciljeve, a jedan od tih načina bilo je i prerurašavanje u muškarce.

Zanimljivosti
Autor:
Foto: Printscreen/youtube/ RT dokumentary

Tokom istorije, žene su se često suočavale sa brojnim poteškoćama kako bi dokazale da nisu stvorene da budu samo majke i domaćice, već da poput muškaraca imaju prava na svoj život i karijeru. Mnoge od njih su se na različite načine borile za svoje ciljeve, a jedan od tih načina bilo je i prerurašavanje u muškarce.

 

Danas, u 21. veku, brojne porodice u Avganistanu svoje ćerke odgajaju kao sinove kako bi im pružili bolji život.

 

"Kada je jedan rod toliko važan, a drugi gotovo nepoželjan, uvek će biti onih koji pokušavaju da pređu na drugu stranu", kaže Nadžija Nasim, direktorka organizacije koja se bavi položajem žena u Avganistanu.

 

U avganistanskom patrijahalnom društvu, ekonomska zavisnost od muškaraca i društvena stigma stavljaju roditelje u nezgodan položaj. Ćerke se često smatraju opterećenjem, budući da će sinovi pre zaraditi novac, kao i da će nastaviti porodično nasleđe i ostati kod kuće da brinu i starim roditeljima. Da bi se suprotsavili tome, neki roditelji odgajaju svoje ćerke kao muškarce. Praksa, poznata kao "bača poš", što u prevodu znači "devojčica obučena kao dečak", najčešće se sreće u porodicama koje nemaju muške potomke, a na majke se, u tom slučaju, gleda sa razočarenjem.

 

"Bača devojčice mogu ići same u kupovinu, ispraćati svoje sestre u školu, zaposliti se, igrati različite sportove i raditi bilo šta što je svojstveno muškarcima", objašnjava Nasim.

 

Ova praksa vuče svoje korene iz davnih vremena, još pre nego što je islam preovladao u Avganistanu.

 

Ove devojčice moraju da usvoje sve odlike suprotnog pola i prilagode se njegovim obavezama, a avganistanski učitelji kažu da u svakoj školi postoji bar jedan "bača-poš".

 

Jedna od retkih prednosti ovih devojčica je to što im je obrazovanje dostupno, jer veoma mali broj avganistanskih devojčica pohađa školu.

 

Međutim, ova praksa se toleriše samo do određenih godina. Naime, samo male devojčice mogu da budu "bača-poš", a kada uđu u pubertet ponovo moraju da krenu putem "prave" avganistanske žene. Dužne su da se udaju i da rode decu. Čak postoji i verovanje da će upravo bača-poš devojčice kasnije roditi muško dete.

 

Ipak, devojčice koje su ceo život provele kao dečaci, prilikom ponovnog preuzimanja ženske uloge imaju veoma nejasnu sliku o tome šta bi trebalo da rade. Od njih se očekuje da znaju da kuvaju, da vole romantične bolivudske filmove i da budu podređene u odnosu na muškarce.

Zbog toga se mnoge devojčice koje su odrasle kao muškarci protive ponovnom povratku u svoju prvobitnu ulogu.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...