MISTERIJA DUGA NEKOLIKO VEKOVA

Umetnička dela sa misterioznim porukama: Ovih 6 tajni skriveno je na čuvenim slikama! (FOTO)

Ništa nije onako kako izgleda. Umetnička dela najvećih slikara kriju neverovatne poruke

Zanimljivosti
Autor:
Umetnička dela sa misterioznim porukama: Ovih 6 tajni skriveno je na čuvenim slikama! (FOTO)
Foto: Shuterstock

Najpoznatija dela velikih umetnika često kriju tajne iz njihovog života, njihove najveće želje i skrivene tehinke. Istoričari tvrde da svaka od njih ima neku skrivenu poruku. Neke od njih su uspeli da dešifruju, dok su pojedine slike i dalje velika misterija.

1. Mona Liza

Tajna čuvene slike krije se zapravo u njenim očima. Slova i simboli u njenim očima vidljivi su pod lupom i sigurno se radi o poruci, tvrde stručnjaci.

Enigmatični osmeh Mona Lize, čuvenog portreta Leonarda da Vinčija, već vekovima opčinjava istoričare umetnosti. Metodom uvećavanja, oni su, naime, otkrili da se u njenim očima krije misteriozna poruka, ispisana sićušnim brojevima i slovima koju sada nastoje da dešifruju.

Istoričar umetnosti Silvano Vinčenti navodi da se u desnom oku nalaze slova L i V koja upućuju na inicijale slavnog renesansnog majstora.

foto: Shutterstock

"U levom oku se takođe kriju simboli. Teško ih je razlučiti, ali se najverovatnije radi o slovima C, E i B. Ovi simboli nisu vidljivi golim okom, ali se jasno razaznaju ispod lupe", kazao je on.

"Znamo da je Da Vinči koristio simbole i gotovo smo sigurni da se radi o poruci", dodao je on.

Pojedini istoričari navode da je Da Vinči bio homoseksualac i da ga je ljubav prema zagonetkama podstakla da se predstavi kao žena.

2. Tajna večera

Još jedna Da Vinčijeva slika koja izaziva polemiku već vekovima. Prema rečima istoričara, on je pokušao da ukaže da je Isus bio smrtnik.

Poslednja večera Leonarda da Vinčija nije jedina postojeća verzija. Međutim, veruje se da je daleko jedinstvenija nego što se mislilo i da krije tajne poruke. Šta ako je to istina? Šta ako njegove slike sadrže čuveni “Da Vinčijev kod”, kako je jednom predloženo?

Ostale slike prikazuju Isusa sa njegovih 13 svetaca, ali Da Vinčijeve slike su jedinstvene i jedan istraživač smatra da je otkrio razlog zašto nije stavio oreol iznad Isusove glave i njegovih učenika. Prema istraživaču, ovo je izostavljeno kako bi pokazalo da je Isus bio običan smrtnik, a veruje se da pored Isusa sedi Marija Magdalena.

Na sred džungle napravio podzemni bazen koristeći samo štap: Ovo morate da vidite! (VIDEO)

foto: Shuterstock

Druge verzije su slične jedna drugoj, ali Leonardova se izdvaja zbog tog jednog detalja: ne postoji oreol.

Leonardo Da Vinci je bio talentovan i u poljima muzike i pisanja, pa je tako u svoje delo “Poslednja večera“ ubacio i malu kompoziciju. Slika između ostalog prikazuje i sto, na kome su hleb, Hristove ruke i ruke apostola, poređane tako da predstavljaju muzičku kompoziciju.

3. Žrtvovanje Vesti

Naučnici su koristili zračenje kada su otkrili Gojin potpis na “Žrtvovanju Vesti”. Iako 240-godišnji rad nije uključivao istinsku dokumentaciju o autorstvu, slika je označila prekretnicu u Gojinoj slikarskoj karijeri. Naime, u maju 2013. godine, naučnici na Univerzitetu u Barseloni su aktvirali teraherc talase i pronašli vekovima skriveni potpis ispod slojeva boje u donjem desnom uglu slike.

4. Travnjak

Istraživački tim sa Delft University pronašao je 2008. godine misteriozni portret žene koja se skriva u Van Gogovoj slici "Travnjak". Otkriće tima potvrdilo je sumnje mnogih istoričara umetnosti, a to je da zaista postoji nešto ispod “Travnjaka”. Upotrebom rendgenskog postupka, koji meri hemski sastav pigmenata, istraživači su uspeli da nađu portret koji vreba ispod.

Citati psihologa Karla Junga: Život zapravo počinje u četrdesetoj. Do tada samo vršimo istraživanje!

foto: Shuterstock

5. Stari gitarista

Ako pažljivo pogledate sliku, primetićete da se silueta još jedne glave nazire pored glave čoveka koji je u prvom planu. Koristeći infracrvenu tehnologiju, istraćivači su otkrili još nekoliko silueta ipod slike. Objašnjeno je da Pikaso nije imao dovoljno novca za nova platana, pa je slikao sliku preko slike. S druge strane, pojedini istraživači veruju da se tu, zapravi, krije veća tajna.

Katolkinja otišla na Ostrog: Nakon iskrene molitve, evo šta joj se desilo tamo!

foto: Shutterstock

6. Goja i Džozef Bonaparta

Španski umetnik Goja je 1823. godine naslikao portret Don Ramona Satue, španskog vrhovnog sudije. Istraživači su, 200 godina kasnije, otkrili da se ispod tog portreta nalazi još značajnija figura Džozefa Bonaparte, brata svetkog imperatora Napoleona. Džozefa je bio kralj Španije sve do 1813. godine i Goja je naslikao njegov portret uperiodu njegove vladavine. Međutim, 1820. godine je Goja shvatio da je opasno posedovati bilo šta što ga povezuje sa, tada već bivšim, Bonaparta režimom i prekrio je portret drugim.

foto: Shuterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs