sREĆAN ROĐENDAN

Hladna kraljica Elizabeta (94): Dva skandala koja su je sasvim uništila! (FOTO)

Kraljica Elizabeta II je najdugovečnija vladarka Britanije, proslavila je svoj 94. rođendan

Zanimljivosti
Autor:
Hladna kraljica Elizabeta (94): Dva skandala koja su je sasvim uništila! (FOTO)
Foto: Profimedia

Tokom svoje vladavine nosila se s brojnim udarcima i izazovima, ali je uvek zadržala dostojanstvo, osećaj dužnosti i frizuru, kako je svojevremeno rekla glumica Helen Miren, koja je osvojila Oskara glumeći upravo Elizabetu II.

Elizabeta je rođena u Londonu 21. aprila 1926. godine. Kako bi se adekvatno pripremila za ulogu kraljice, učila je pravo, istoriju ustava, umetnost, muziku i jahanje.

Svoje prvo službeno javno pojavljivanje imala je sa sa samo 14 godina, u oktobru 1940. godine, a njene najbolje godine omeo je Drugi svetski rat.

Bilo je to vreme nestašice i teskobe za celu zemlju, uključujući kraljevsku porodicu, piše u njenoj službenoj biografiji.

Godine 1947. godine udala se za poručnika Filipa Mountbatena, vojnika s danskim, grčkim i nemačkim kraljevskim pedigreom. Raskošno venčanje u Vestminsterskoj crkvi bilo je simbol početka britanskog posleratnog oporavka.

Elizabeta i Filip upoznali su se 1934. godine na venčanju njegove rođake princeze Marine i Elizabetinog ujaka, vojvode od Kenta. Par se tajno verio 1946. godine i to je bila kontroverzna odluka jer su se Elizabetini roditelji protivili njenoj udaji smatrajući da je sa svojih 20 godina još uvek mlada.

Verenički prsten je bio raskošan, imao je veliki dijamant u sredini okružen manjim dijamantima. Filip i Elizabeta su daljnji rođaci, ali u ono vreme nije bilo neuobičajno venčati se unutar kruga kraljevske porodice kako bi se zadržala čistoća plave krvi.

Elizabetina venčanica boje slonove kosti izrađena od satena i ukrašena s preko 10 hiljada bisera uvezenih iz SAD-a i srebrnim nitima nosila je potpis kraljevskog dizajnera Normana Hartnela. Haljina je imala široko sečeni dekolte, duge rukave i šlep dugačak gotovo četiri metra.

Zbog čega su kraljici Elizabeti II. branili da se uda za princa Filipa?

Izrada haljine je trajala šest meseci, a poseban ukras venčanici dao je izvezeni til. Na glavi je imala jednostavnu krunu koja je pridržavala veo od svile, od posebne važnosti za Elizabetu, jer ga je posudila od svoje majke. Svadbeni buket bio je izrađen od belih orhideja i grančica mirte koji je kraljica Viktorija koristila za svoj bidermajer.

foto: Profimedia

Više od dve hiljade ljudi bilo je prisutno na njihovom venčanju. To je bila prva kraljevska svečanost od kraja Drugog svetskog rata te je venčanje proslavljeno širom sveta.

Nakon što joj je 1952. godine otac iznenada umro, princeza Elizabeta, koja je do tada već rodila princa Čarlsa i princezu Anu, sa samo 25 godina postala je kraljica. Nakon toga je rodila još dvoje dece, prinčeve Andrua i Edvarda.

Za britansku kraljevsku porodicu poslednjih deset godina 20. veka bilo je najteže. Iste godine, 1992., dvorac Vindsor teško je oštećen u požaru, a turbulentni brak princa Čarlsa i princeze Dajane se raspao. Kraljica će kasnije reći da je ta godina bila annus horribilis (užasna godina).

Međutim, sledila je i gora. Princeza Dajana poginula je 1997. u saobraćajnoj nesreći u Parizu, a zbog nesnalaženja i loše, hladne reakcije na tu tragediju, kraljica i monarhija uopšteno, pale su na najnižu tačku popularnosti.

Elizabeta je priznala kako joj je u najtežim trenucima pomogla vera i da je, baš kao i kraljica Viktorija, čiju je 63-godišnju vladavinu nadmašila, uvek bila uverena u staro životno načelo - umerenost u svemu.

Pre dve godine kraljica je sa suprugom, 98-godišnjim princom Filipom, proslavila 70. godišnjicu braka, ali je nakon njegovog penzionisanja, ali i mnogobrojnih problema sa zdravljem, sve više događanja morala odrađivati sama.

"Kada sam bila devojčica, platinasto kao oznaka za godišnjice nije postojala. Niko nije očekivao da ćemo toliko dugo trajati", našalila se kraljica u božićnom govoru 2018. godine.

Pre dve nedelje, u tek drugom obraćanju naciji izuzev prazničnih prilika, pozvala je Britance da u borbi s koronavirusom pokažu odlučnost svojih predaka.

"Zajedno se borimo s ovom bolešću i uveravam vas da ćemo je nadvladati ako ostanemo ujedinjeni i odlučni", rekla je, evocirajući ratni duh nacije.

Ovo je prvi put da kraljica nije proslavila svoj rođendan i to zbog korona virusa koji je pogodio celu planetu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs