Oni ne mogu da budu pravi prijatelji

Prepoznajte narcise: Obožavaju statusne simbole i uvek im je drugi kriv

Velike su šanse da ste se do sada sreli sa narcisom, a prema nekim procenama ima ih čak 10 odsto u društvu. Otkrijte kako da ih uočite na vreme da biste mogli da se ogradite od njih
Zanimljivosti
22:56h Autor:
Prepoznajte narcise: Obožavaju statusne simbole i uvek im je drugi kriv
Foto: Thinkstock

Dva tipa narcisa

Nisu svi narcisi glasni i hvalisavi, objašnjava profesor psihologije Zlatan Križan sa Univerziteta Ajova. On ističe da postoje dva načina na koji se narcizam ispoljava: grandioznost i povučenost.

Povučene narcise je teže primetiti, jer to može da bude čovek koji tiho sedi u kutku prostorije i mašta o vremenu kad će doći "njegov dan". Za narcise se kaže da su zaljubljeni u sebe, a ne mogu da razumeju osećanja drugih.

Onaj drugi tip je mnogo uočljiviji, jer je sam sebi najbitniji, a drugi su tu samo da bi on bio još bitniji.

Na prvi pogled su divni

Narcisoidni tip čoveka obično ostavlja običan utisak od upoznavanja i u prvim fazama bilo koje vrste odnosa. Zbog toga dobro prolaze na prvim sastancima, razgovorima za posao i u sličnim situacijama. Njihova prednost je što znaju da se prezentuju zavisno od toga šta se od njih očekuje, pa kao sunđer upijaju tuđe raspoloženje i planski i samouvereno šarmiraju. Tek s vremenom postaje jasno da je slika koju su poslali o sebi lažna.

Saznajte ovde koji su to znakovi da ste u lošem društvu.

Često na šefovskoj poziciji

Iako vrlo brzo uspevaju u poslu jer su izuzetno posvećeni svojim ciljevima, to ih nipošto ne čini dobrim vođama, objašnjava profesor psihologije Džin Tvenge sa Univerziteta San Diego. Na poslu ih odlikuje njihova izražena ambicioznost, blistavi rezultati u samostalnim zadacima dok timski rad obično rezultuje svađama sa svima.

Ovde saznajte da li su šefice dobre devojke.

Uvek okreću razgovor na sebe i krive druge

S narcisom možete da započnete razgovor o sebi i, na primer, o svojoj hroničnoj bolesti, ali vrlo brzo će se razgovor okrenuti na njegov novi auto ili poslovne probleme. U razgovoru će često da krivi druge za sve, bilo da je reč o njihovom šefu, zajedničkom poznaniku ili pak političarima, jer je to način na koji se uzdižu. U svakoj priči će ispasti ili heroj ili žrtva, objašnjava Tvenge.

Vole statusne simbole i izgled im puno znači

To što neko voli lepe stvari ne znači da je nužno narcis, ali nijedan narcis nije imun na želju za statusnim simbolima, predmetima poznatih brendova ili bilo čega što će da demonstrira kako su uspešni. Nikada neće reći da su nešto nabavili na rasprodaji, već će isticati cene kako bi svi znali da oni to sebi mogu da priušte. I muškarci i žene narcisi veliku pažnju posvećuju izgledu, pa ćete retko da ih zateknete sa lošom frizurom ili odećom.

A kakav izgled voli koji horoskopski znak, saznajte OVDE.

Na Fejsbuku imaju puno prijatelja i nijednu lošu sliku

Narcisima su društvene mreže idealno mesto za promovisanje lažne slike o sebi. Tako će na Fejsbuku uvek da imaju puno prijatelja koje će da kontaktiraju sa jedinim ciljem, a to je da i oni prate njega. Među slikama ne može da se pronađe nijedna loša, a često njihovi statusi izgledaju kao samopromocija.

Kako da prepoznate sebične muškarce, pročitajte OVDE.

Ne podnose kritiku

Opravdanja i izgovori su glavno oružje narcisa u bliskim međuljudskim odnosima. Njihova tendencija je da utvrde da krivica postoji i da neko nešto loše radi, ali to svakako nisu oni. Iako niko ne voli da čuje kritiku, narcisi su na to prosto alergični, pa će zbog nje da divljaju, napadaju vas ili pak ignorišu ćutanjem tako da se na kraju zapitate da niste ipak vi krivi.

Da biste se slagali, morate da mu se ulagujete

Narcisi će češće da prevare svog partnera, jer nikad neće da stave njegova osećanja ispred svojih. S aferama dobijaju i osećaj nadmoći kao i potvrdu svoje sposobnosti, a ako se prevara otkrije, krivicu će opet da prebace na vas. Budući da su pohvale njihova duševna hrana, shvatićete da je najbolje što možete da učinite da mu stalno ugađate i delite komplimente, a da maksimalno izbegavate bilo kakav sukob.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs