sudbina dva nebodera na balkanu

Priča o dva najveća nebodera bivše Jugoslavije: Koja lepotica je viša? (FOTO)

Zanimljivo poređenje dve lepotice sa Balkana

Zanimljivosti
21:47h Autor:
Priča o dva najveća nebodera bivše Jugoslavije: Koja lepotica je viša? (FOTO)
Foto: Profimedia

Palata Beograd, poznatija kao Beograđanka izgrađena je u periodu od 1969. godine do 1974. godine po projektu arhitekte Branka Pešića, kao prvi oblakoder u užem centru grada, između Terazija i Slavije. Tada je bila najviša zgrada na Balkanu.

Visoka 101 metar, sa 23 sprata (sa antenom ima 117 metara) i preko četiri decenije postojanja iza sebe, i dan-danas jedan je od najprepoznatljivijih simbola naše prestonice.

foto: Profimedia

Na prvih nekoliko spratova nalazila se robna kuća Beograd, veći deo zgrade zauzimali su poslovni prostori, dok se na poslednjem spratu nalazio restoran koji je zatvoren devedesetih godina prošlog veka. Danas se tu nalazi i sedište nekoliko beogradskih medija, ali i predstavništva raznih srpskih i inostranih firmi.

Srpska visoka lepotica ima svoj pandan u susednoj Hrvatskoj, tačnije u Zagrebu.

Zagrepčanka je poslovni neboder, izgrađen 1976. godine na uglu Savske ulice i ulice grada Vukovara, po projektu Slavka Jelineka i Berislava Vinkovića. Visoka je 94,6 metra, a na krovu se nalazi radio jarbol čiji je vrh 109 metara iznad zemlje.

Neboder se sastoji od tri dela – središnji i najviši doseže visinu od 95 metara i 26 spratova, zapadni je deo pet spratova niži, dok se istočni prostire na 19 spratova.

Do 2006. godine Zagrepčanka se smatrala najvišim neboderom u Hrvatskoj, nakon čega ju je premašio Eurotower u Zagrebu s 97 metara visine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs