narodna verovanja

Slavimo Ćirilovdan, praznik majke i dece: Evo šta svaka majka treba da uradi, a šta nikako ne sme!

Običaj je da se danas majke maksimalno posvete deci i ispune im neku želju

Zanimljivosti 28.07.2019. - 12:28h Autor: Stil
Foto: Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Ćirilovdan – praznik Svetih mučenika Kirika i majke Julite, koji su stradali u velikim progonima hrišćana za vreme cara Dioklecijana.

 

Prema predanju, Sveta Julita je bila plemićkog roda, ali je rano ostala udovica, sama sa svojim novorođenim sinom Kirikom. Kako je i sama bila hrišćanka, i dete je odmah krstila i od malena ga učila veri.

 

Jedan deo njihovih moštiju nalazi se u Ohridu u crkvi Svete Bogorodice Bolničke.Posvećen im je manastir Svetih Kirika i Julite, poznat u narodu i kao manastir Sveti Ćirik koji se nalazi u blizini sela Smilovci kod Dimitrovgrada u eparhiji niškoj. Manastir je 1984. godine proglašen za nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture Republike Srbije.

 

Slavimo praznik ljubavi majke i deteta: Da deca ne bi bila bolesna, majke danas nikako ne smeju ovo da urade!

foto: Shutterstock

Ovaj praznik pre svega obeležava ljubav između majke i deteta, te na današnji dan majke i deca treba da izbegavaju sukobe i lošu energiju.  U  suprotnom ako grdite i bijete decu veruje se da će biti bolesna preko godine.

 

Zato danas, drage mame, ostavite obaveze po strani i posvetite se svojim mališanima. Igrajte se sa njima, šetajte, mazite se i volite. Ovako ćete uneti sasvim novu i lepu energiju ljubavi u porodični dom.

 

U okolini Bijelog Polja veruju da Sveti Ćiril štiti od svih kožnih bolesti, posebno od šuge, te se tog dana svi bolesni kupaju na izvorima i rekama. U istom kraju, ko slavi ovaj dan, ne vari žito nego sprema panaiju od žita ili naseckanog hleba.

 

U nekim seoskim krajevima postoji verovanje da Sveti Ćiril štiti od ptica grabljivica i tog dana treba sklanjati strašila.

 

Postoji priča da Sveti Kirik ima vlast nas sunčevim zracima i da isceljuje.

 

Zašto je veza majke i ćerke najjača koja postoji: Jedina vrsta ljubavi koju ništa ne može da prekine!

 

(Stil.Kurir)

 

 


 

 

 

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...